:

Megvan az EU-s energia-megállapodás, Magyarország sem ellenkezett

Az energetikáért felelős miniszterek gyorsan megállapodásra jutottak Brüsszelben az EU új, az energiakrízis megoldására hozott csomagjáról. A következő lépés lehet a gázársapka?

A hónap elején bemutatott csomagot elfogadták az EU-s energiaügyi miniszterek (Magyarországot Szijjártó Péter, külügyminiszter képviseli) – írja a Reuters. A csomag a takarékosságról és a kompenzációs mechanizmusról szól, nem része az orosz gáz árának korlátozása.

140 milliárd euró extraprofitadóból

A csúcsidőszakokban a tagországok 5 százalékkal csökkentik az energiafogyasztásuk. Az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatok szereplői szolidaritási (azaz külön-) adót fizetnek az extraprofitjuk után – ideiglenesen. Az EU innen 140 milliárd euróra számít. Az alacsonyabb működési költségű (az ún. inframarginális) villamosenergia-energiatermelők (idetartoznak a megújulók és az atomenergia) bevételének korlátozása.

Az így befolyó összegeket az EU technológiaváltásra és a rászorulók támogatására fordítja. A csomag célja, hogy megfékezze az extramagas energiaárakat, amelyek már az európai gazdaság működőképességét fenyegetik.

A következő lépés: gázárplafon?

Az ideiglenes intézkedések mellett 15 EU-tag – köztük többek között Franciaország, Olaszország és Lengyelország – arra kérte a Bizottságot, hogy állapítson meg árkorlátot a gáz nagykereskedelmi árára. A magyar kormány jelenleg élesen elutasít egy ilyen lépést. A kérelmezők olyan árplafont javasolnak, ami kellően rugalmas ahhoz, hogy Európa hozzájuthasson a szükséges gázmennyiséghez.

Széleskörű, „kemény” gázárplafonra vagy egy rugalmasabb árkiegyenlítő mechanizmusra van szükség? A lényegi vita jelenleg erről zajlik Brüsszelben a háttérben, Ursula von der Leyen bizottsági elnök keményebben lépne fel. A folyamatosan, fék nélkül elszálló gázárakat ugyanis meg akarja fékezni az Unió.

Ugyanakkor kockázat, hogy egy ilyen árszabályozással – ami akár az LNG-t is érintheti – Európa hátrányba kerül a világpiacon, arról nem is beszélve, hogy forrás nélkül maradhat, ha Moszkva erre hivatkozva hosszabb távra is elzárja a csapokat. Az is nagy kérdés, hogy egy puhább plafonnal meg lehet-e győzni Magyarországot, amely közben az EU-források miatt is folyamatos egyeztetésben van a Bizottsággal, egyelőre érdemi előrelépés nélkül.

The post Megvan az EU-s energia-megállapodás, Magyarország sem ellenkezett appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés