:

Hazánkban is tarolna az olcsó tévék piacán egy új ukrán márka! Megnéztük, hogy mit tud a Kivi U7!

Hazánkban is tarolna az olcsó tévék piacán egy új ukrán márka! Megnéztük, hogy mit tud a Kivi U7!

Nem szuperinnovatív, de cserébe meglehetősen kedvező áron adja a Kivi nevű cég az U7 nevű televízióját, amely nem rég futott be a hazai boltokba. Megvizsgáltuk közelről működés közben, hogy megnézzük mit tud, milyen a képe, azaz életképes alternatíva lehet-e az alsóbb kategóriában.

A 2016-ben alapított, Ukrajnából induló Kivi egyike a közelmúltban felbukkant új televíziós vállalatoknak, amelyek alapvetően a nem kifejezetten nagy tudású, ám vállalható képminőséget és okos szolgáltatásokat kínáló, kedvező árú termékekre fókuszálnak.

A cég hamar megállapodott kínai befektetői csoportokkal, és megkezdte a terjeszkedést. Idén már jelen voltak a berlini IFA technológiai kiállításon saját standdal, illetve felbukkantak Magyarországon is készülékeikkel, köztük a 43 inches U7 nevű termékkel, amelyet én is kipróbálhattam egy rövid tesztidőszak erejéig.

A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Drága, pici, de a képe olyan, mint egy álom: Ezt tudja a világ legkisebb OLED tévéje
A jó élet Szalai Péter 11 perc olvasás
Elvarázsolja az agyat, megolvasztja a szívet és kifosztja a pénztárcát az új Samsung csúcstévé
Üzlet Szalai Péter 12 perc olvasás
Eltűnik az egyik legnagyobb múltú tévégyártó, vagy épp, hogy most jön az aranykor?

Az elmúlt másfél évtized alatt jó pár ilyen ismeretlen, a semmiből felbukkanó márka televízióját tesztelhettem, és túlzás nélkül állíthatom, hogy általában meglehetősen szörnyűek voltak a tapasztalataim. Pont emiatt különösebben sokat nem vártam a készüléktől: azt a bekapcsolás előtt lehetett tudni, hogy nem lehet versenytársa az OLED vagy a jobb QLED tévéknek, de abban lehetett reménykedni, hogy elfogadható lesz a kép, a hang és a kezelés is. Lássuk, hogy ebből mi valósult meg!

Kilóg a sorból, de nem nagyon

Bár a fehér készülékház ritkának számít, de azért teljesen egyedinek nem lehetne nevezni. Az pedig rögtön látszik, hogy nem ez a modell fogja alapjaiban megújítani a tévék formatervezését. A puritán, közepesen vékony kávákkal rendelkező képernyő ugyanis a két szélén elhelyezett apró talpacskákon nyugszik, és ezt a megoldást már tömérdek alkalommal láttuk korábban.

Kivi U7 tv. Kép: Kivi

E módszer olcsó, egyszerű, viszont hátránya, hogy egy keskenyebb polcra, szekrényre nem pakolható fel a termék, valamint a kijelző forgatására, döntésére sincs mód. Ma már az olcsóbb modellek esetében is lassan alapelvárás, hogy egy készülék rendelkezzen beépített WiFi-vel, Bluetooth adapterrel, és ezek innen sem hiányoznak.

Android alapok

A Kivinél nem vacakoltak saját okostévé rendszer kifejlesztésével, ami egyébként teljesen érthető, hiszen ez egyrészt rettenet drága, sokba kerül a frissen tartása, és egyébként is már sokaknak beletört a bicskája.

Az Android TV okos rendszer számtalan alkalmazás elérését teszi lehetővé.

Helyette megállapodtak a Google-val, és így az amerikai óriás smart platformját, az Android TV-t licenszelik.

Ez a rendszer távolról sem tökéletes, hisz bár magyarul tud, ám hajlamos belassulni, megakadni, de azért tragédiáról szó nincs.

Csak hát manapság nem ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy egy weboldal betöltése vagy egy app elindítása másodpercekig tartson. Ezt azért túl lehet élni, és az is tény, hogy az alkalmazáskínálat kellően bőséges. A több, mint 5000 applikáció között megtalálhatóak a manapság igen-igen fontos, a hagyományos lineáris televíziózást lassan-lassan leváltó online streaming szoftverek.

Ilyen a távirányítója. Kép: Kivi

Tehát van YouTube, Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime, vagy NFL Game Pass is, hogy csak néhány fontos példát említsünk. Ez pedig sokak számára igen-igen fontos szempont lehet egy vásárlási döntés meghozatala során.

Kép és hang

A cég büszkén hirdeti, hogy a hangrendszert a JVC fejlesztette, ami lehet, hogy jól hangzik, ám erre a megszólalásra a japán gyártó nem lehet nagyon büszke. A két darab 10 wattos készülékházba rejtett hangszóró által produkált hangerő megfelelő, ám a mélyeket egyáltalán nem hallani, a végeredmény pedig művi, élettelen.

A JVC által fejlesztett hangrendszerrel látták el.

Ennél is nagyobb baj, hogy ha nagyon felhangosítjuk, akkor enyhe zajosodás tapasztalható olykor.

Egy tv esetében a kép minősége a legfontosabb szempont, és e területen a Kivi U7 meglepően jól teljesít.

Nem OLED vagy QLED, hanem egy tradicionálisabb, papíron elavultabb VA LCD panel került bele. Be lehet állítani úgy, hogy a tónusok naturálisak, valósághűek legyenek, és a színpontosság a műszeres mérések alapján is kiemelkedő, a kontrasztja pedig kiemelkedően pazar. 3840 x 2160 képpontos, azaz 4K a kijelzője, ami azt jelenti, hogy a felbontás teljesen rendben van, és még a finom részletek visszaadása is jól működik.

A kép minősége meglepően jó!

A maximális fényereje 350 nit, ami beltérre bőségesen elég, és mivel a HDR tartalmakkal nem boldogul, ezért ennél többre nincs is szükség. Azon is látszódik, hogy nem egy innovatív modell, hogy maximum csak 60 képkocka megjelenítését teszi lehetővé, a jobb tévék pedig ennek duplájára is képesek ma már. Ennek a játékok során van kiemelt jelentősége, mint ahogy annak is hogy a bemeneti késleltetése közepes, ugyanis 17,4 ms input lagot mértünk. Tehát ha valaki gamingre keres televíziót, akkor ennél már talál jobb terméket, igaz magasabb áron.

A fényerő beltérre bőven elég. Kép: Kivi

A mozgásmegjelenítés egyébként teljesen jó, ami azt jelenti, hogy akadozással, szaggatással, szellemképesedéssel nem nagyon találkoztunk szerencsére. Mindez pedig ebben az árkategóriában bizony nem számít általánosnak. A 43 inches, tehát mintegy 109 centiméteres képátlóval bíró eszközért ugyanis körülbelül 120 000 forintot kell letenni az asztalra, ami ma egy ekkora, 4K-s tévéért sajnos alacsony összegnek számít.

És ha azt nézzük, hogy ennyiért egy egész jó képminőségű, hatalmas app kínálattal megtámogatott, elfogadhatóan megszólaló, és normális külső bíró terméket kap az ember, akkor az árazás korrektnek nevezhető.

Mindent mérlegre téve azt lehet mondani, hogy a Kivi U7 egy abszolút életképes modell, amit bátran tudunk azoknak ajánlani, akik nem akarnak vagy tudnak sokat költeni egy tévére.

A Kivi U7 tévét az Emagtól kaptuk kölcsön a teszthez. Nagyon köszi a segítséget!

The post Hazánkban is tarolna az olcsó tévék piacán egy új ukrán márka! Megnéztük, hogy mit tud a Kivi U7! appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés