:

A honvédelmi miniszter repülőgépgyára az államnál landolt végül

A patinás cseh Aero Vodochody katonai cég felvásárlását amúgy is komoly összegekkel támogatta a magyar állam, most a Mol-vezér érintésével került állami tulajdonba.

A magyar hadiipari cégeket összefogó N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-hez kerül HSC Aerojet Zrt. Ezzel államosítják a céget, ami több áttételen keresztül a cseh katonai kiképző és könnyű harcászati repülőgépeket gyártó Aero Vodochody 80 százalékát tulajdonolja. A részvénycsomag Szalay-Bobrovniczky Kristóf tulajdona volt (20 százalék maradt a cseh Omnipolnál). Miután őt kinevezték honvédelmi miniszternek, összeférhetetlen lett, hogy egy katonai cégben érdekelt, bár áprilisban azért még nyélbe ütöttek egy nagy üzletet a magyar állammal.

150 millió euró a magyar állam bankjától

Az Aero Vodochody egy nagymúltú, komoly cég, a HSC Aerojet a magyar állami MFB-től 150 millió eurónyi hitelt kapott, alighanem a felvásárlás finanszírozására. Szalay-Bobrovniczkytól Hernádi Zsolt Mol-vezérhez került a részvénycsomag, amit most megszerzett az üzletet gyakorlatilag amúgy is finanszírozó magyar állam.

Tegnap este a Magyar Közlönyben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter aláírásával két állami felvásárlás jelent meg, a másik a Nemzeti Sport államosítása.

Borítókép: Aero Vodochody által gyártott könnyű sugárhajtású repülőgép, amiből Magyarország 12 darabot vásárolt áprilisban.

The post A honvédelmi miniszter repülőgépgyára az államnál landolt végül appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés