:

A börtönből térhet vissza az elnöki posztra, megverve Orbán Viktor barátját

A börtönből térhet vissza az elnöki posztra, megverve Orbán Viktor barátját

Biztos volt Bolsonaro veresége, mégis jóval szorosabb lett a választás, mint várták.

A szavazatok 97 százalékának megszámlálása után úgy tűnik, a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva, brazilosan csak Lula nyerte meg a brazíliai elnökválasztás első körét a jobboldali elnök, Jair Bolsonaróval szemben – írja a Telex. Lula a voksok 47,88 százalékát kapta, riválisa csak 43,68 százalékot, ám mivel egyik jelölt sem ért el abszolút többséget, ezért október 30-án egy második forduló dönt kettejük között.

Az eredmény, a jogellenes elemei miatt utólag megsemmisített ítélet alapján kapó börtönbüntetéséből visszatérő Lula győzelme valószínű volt. A közvélemény-kutatások mégis nagyon tévedtek: korábban az országot 2019 januárja óta elnökként irányít Bolsonaro nagyarányú vereségével számoltak.

-Meu muito obrigado ao Primeiro-Ministro da Hungria Viktor Orban pelo reconhecimento do trabalho que temos feito para recuperar nossa economia, controlar a inflação, gerar empregos, combater o crime e defender nossos valores. Sigamos no caminho certo rumo a um futuro brilhante! pic.twitter.com/8VGnqVQZ6G

— Jair M. Bolsonaro 2⃣2⃣ (@jairbolsonaro) October 1, 2022

A magyar kormány Bolsonarót támogatta a választások során, Orbán Viktor még videóban is üzent a brazil népnek, miszerint kevés olyan kiemelkedő vezetőt látott pályafutása során, mint Bolsonaro elnököt. A Fidesz épp múlt héten örülhetett legutóbb választási győzelemnek, amikor a Giorgia Meloni vezette jobbközép pártszövetség megnyerte az olasz választásokat.

The post A börtönből térhet vissza az elnöki posztra, megverve Orbán Viktor barátját appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés