:

Elkezdődött: látszanak a rezsiszabályok az ingatlanpiacon

Elkezdődött: látszanak a rezsiszabályok az ingatlanpiacon

Szeptemberben már kezd elválni egymástól a ház- és a lakáspiac, az eladók még jó áron szabadulnának a nagy rezsiköltséggel járó ingatlanoktól.

Megkezdődött az emlegetett szétválás a lakáspiacon. Ugyan az ingatlanpiaci kínálat nem nőtt éves alapon, de a házak tekintetében hétéves csúcsra pörgött a megjelent hirdetések száma:

sokan még jó áron igyekeznek túladni a magasabb energiafogyasztású és nagyobb alapterületű házukon.

A kereslet és a kínálat amúgy eltérő pályán mozgott szeptemberben. 1000 eladó szánt lakásra és házra jutó érdeklődések száma éves szinten 10 százalékkal csökkent. A lakások esetében visszafogottabb, 8 százalékos visszaesés következett be, miközben 1000 házra irányuló kereslet 13 százalékkal lett kevesebb – írja az Ingatlan.com a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Üzlet Topolay Gábor 11 perc olvasás
Kettészakad a rezsi miatt az ingatlanpiac, kényszerbe kerülnek az eladók
Üzlet Forbes 4 perc olvasás
Külföldiek a magyar ingatlanpiacon: kik vásárolnak most a Balaton mellett, kik a fővárosban?
Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Rég nem látott jelenség ütötte fel a fejét a lakáspiacon

Eközben több, mint 37 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Ez ugyanannyi, mint egy évvel korábban, és 4 százalékkal több feladott hirdetést jelent augusztushoz képest.

„Az is látszik a friss adatokból, hogy a lakások és a házak piaca kezd elválni egymástól” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az 1000 eladó lakásra jutó kereslet ugyanis szeptemberben csak 8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a házak esetében viszont jóval komolyabb, 13 százalékos csökkenést következett be.

Balogh László szerint

a kínálatbővüléssel párhuzamosan kialakuló keresletcsökkenés miatt a lakáspiaci drágulás lelassulhat, különösen a felújításra szoruló családi házaknál.

Kérdés, hogy a házukat eladó tulajdonosok közül hányan jelennek meg vásárlóként a lakások piacán és mekkora extra keresletet generálnak majd ezek iránt. A házakból lakásba költözők ugyanis támaszt adhatnak az eladó lakások árainak.

The post Elkezdődött: látszanak a rezsiszabályok az ingatlanpiacon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés