:

Mikor fájna legjobban, ha az oroszok elzárnák a gázcsapot?

Mikor fájna legjobban, ha az oroszok elzárnák a gázcsapot?

Ha tartósan a mostani szinten ragad a földgáz ára, a magyar költségvetés és ipar fenntarthatatlanná válik.

„Egy olyan alkalmat látok, amikor az oroszok úgy zárhatják el a gázcsapot, hogy az igazán fog fájni: ha február-március környékén jön egy jelentősebb lehűlés” – fogalmazott Pletser Tamás, az Erste gáz- és olajipari elemzője a Napi.hu podcastjében. A szakértő szerint ugyanis

március környékén, amikor kifelé tartunk a fűtési szezonból, és a hazai tározók töltöttsége nagyon alacsony, az orosz úgy tudják megszüntetni a szállításokat, hogy itthon korlátozni kell a lakossági fogyasztást is.

Pletser elemezte az európai gázhelyzetet is. Hangsúlyozta, hogy Európa amúgy is a gázkorszak végére készült, 2035-től drasztikusan csökkent volna a kontinens földgáz-felhasználása, ez most 10-15 évvel előrébb jön. „Ami nagy probléma, hogy két irányban kell költeni: a meglévő struktúrát ellátni gázzal, illetve új struktúrákat kiépíteni. És mindkettőre egyszerre nem biztos, hogy lesz pénz.” Pletser szerint pedig most alapvetően nem a zöldítéssel és a gyors átalakítással kell foglalkozni, hanem az ellátás biztonságával.

Pénz Forbes 3 perc olvasás
Indul az új gázév: emelkedik a rendszerhasználati díj, ki fizet többet?
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Gázmezők a Fekete-tenger alatt: hiába indult meg a munka, lehetne magasabb is a kitermelés
Üzlet Bánáti Anna 4 perc olvasás
Egyszerre állnak jól és rosszul a magyar gáztárolók

Sikeres lehet a kormányzati terv?

Kételyeit fejezte ki, hogy mennyire lesz sikeres a kormány terve, miszerint megemeljük a hazai kitermelést. Itthon 1,5 milliárd köbméter éves kitermelés, ezt akarja a kormány megemelni.

„Magyarországon nagyjából száz éve van van kőolaj- és földgázbányászat, azaz nagyon nagy, felderítésre váró készletek már nincsenek az országban.”

Megjegyezte ugyanakkor, hogy nemkovencionális források, azaz palagáz-források még vannak a békési, derecskei és makói árkokban, de a kitermelés technológiai akadályokba ütközhet.

Egyetért ugyanakkor Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató meglátásával, miszerint az orosz olajról még könnyebben leválik az ország, az orosz gázról már nem. A gázigényünk 75-80 százalékát ugyanis Oroszországból szerezzük. Az orosz földgázról való leválás évtizedes terv, ha nincs erre egy évtizedünk, akkor korlátozni kell fogyasztást. „Mi borzasztóan ki vagyunk téve Oroszországnak.”

Mit hoz a jövő?

Azt látja, hogy a következő két év extrém magas gázárakat fog hozni, utána nagyjából 50-100 euróra állhat be a piaci ár. „2010 és 2020 közt 20 euró volt a napi átlagár az irányadónak számító holland gáztőzsdén. Olyan gázárat fogunk tehát kapni, ami a korábbi gázár többszöröse, de nem extrém magas.” Pletser szerint a mostani, 200 euró környéki árfolyam a magyar költségvetés és az ipari szempontjából fenntarthatatlan.

„Ha itt maradnak az árak, az a magyari ipar szerkezetét is megváltoztatja.”

Befektetői szempontból érdekesség, hogy ki fog energetikába fektetni, amikor a jelenlegi megtérülési marzsok nagyon alacsonyak. Pletser szerint elsősorban olyan területeket kereshetnek a befektetők, amikben a hozzáadott-érték nem az energia, hanem szellemi tudás. Másodsorban pedig a nyersanyagtermelő cégeket tartja jó befektetésnek, például hozta, hogy az előrejelzések szerint a globális dekarbonizáció során a lítiumszükséglet a 20 év alatt a mostani negyvenszeresére nőhet.

The post Mikor fájna legjobban, ha az oroszok elzárnák a gázcsapot? appeared first on Forbes.hu.