:

Azt ígérték, nem lesz gáz, erre ugyanúgy jön

Azt ígérték, nem lesz gáz, erre ugyanúgy jön

Eddig elszámolási vitáról volt szó, az most vagy rendeződött, vagy soha nem is volt.

Ahhoz képest, hogy múlt hét közepén még azt üzente a Gazprom, hogy elszámolási és jogi vita miatt leállítja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európa felé, hétfőre virradóra szinte pont ugyanannyi volt az országon keresztül küldött gáz mennyisége, mint egy nappal korábban – írja a Gazprom közlése, valamint a Reuters nyomán a hvg.hu.

A Testvériség gázvezeték Ukrajnán keresztül lép be a kontinensre, fő ága pedig Szlovákián keresztül ér az Európai Unióba. Az ukrán Szumi városához közeli Szudzsa tranzitponton a vasárnapi 41,7 után hétfőn 41,8 millió köbméter gázt küld a Gazprom.A Szudzsa napi kapacitása 244 millió köbméter, a Gazpromnak itt napi 77,2 millió köbméter gáz továbbítására van szerződése. Ebből hónapok óta csak 41,7 millió köbméternyit használ ki.A szlovák nagykapusi (Velke Kapusany) határátkelőhely tranzitpontjának gázforgalom-igénylése hétfőn 36,2 millió köbméter, ez a vasárnapival szintén közel ugyanakkora mennyiség.

Kérdés tehát, hogy az elszámolási vitát sikerült-e rendezni, vagy csak blöff volt a csapok letekerése.

Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Fizetési haladékot kapunk a földgázra a Gazpromtól
Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Robbanás után: melyik az egyetlen EU-tag, akihez még érkezik orosz gáz?
Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Mikor fájna legjobban, ha az oroszok elzárnák a gázcsapot?

Eközben az orosz Jamal-Európa vezeték keleti irányú forgalma Németország–Lengyelország viszonylatban hétfő reggel teljesen leállt.

A 674 500 kilowattóra per órás áramlása reggel hat és hét között nullára esett.A Mallnow mérőpont nominálása a vasárnapi, 449 000 kWh/h-ról 91 ezer kWh/h-ra csökkent. 

A Jamal-Európán, az orosz Jamal Lengyelországon át Németországba torkolló szakaszán az oroszok már tavasz óta nem szállítanak gázt nyugati irányba, ezen most a németek és lengyelek tudnak kereskedni.

The post Azt ígérték, nem lesz gáz, erre ugyanúgy jön appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés