:

Csodálatos, szórakoztató, de nincs sok köze a focihoz: Ez a FIFA 23

Csodálatos, szórakoztató, de nincs sok köze a focihoz: Ez a FIFA 23

Befutott a világ legnépszerűbb futballjátékának legújabb része, a FIFA 23! Még jobb, még valósághűbb, még szebb mint elődei, legalábbis ezt ígérte róla készítője. De mindez igaz? Megéri érte kiadni egy kisebb vagyont? Utánajártunk!

A foci témájú videójátékok mindig is igen népszerűnek számítottak, ami nem meglepõ, hiszen az igazi labdarúgásért is százmilliók rajonganak. A korábban nyílt verseny mára eldőlt, és az Electronic Arts által készített FIFA széria vált egyeduralkodóvá.

Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Új korszak a FIFA-nál, teljesen átalakul a márka
Üzlet Vaszkó Iván 3 perc olvasás
Dollármilliárdokon múlhat, hogy a jövőben FIFA-nak fogjuk-e még hívni a focijátékszériát
Üzlet Bagi László 20 perc olvasás
Mit mond a tudomány: van-e igazság a csúcsfutballban? Interjú

A szokásoknak megfelelően a karácsonyi szezonra időzítve, ősz elején érkezett meg az új rész, a FIFA 23, amelyet mi a világ legerősebb konzolgépe, az Xbox Series X segítségével próbáltunk ki.

Gyönyörűnek gyönyörű

Az EA ezúttal is azzal kábított mindenkit, hogy iszonyatos összegeket költött a valósághű grafikai megjelenítésre. Tehát, hogy rengeteg “igazi” focista segítségével modellezték az emberi testet, és a mesterséges intelligenciát is bevetették annak érdekében, hogy minél hitelesebb legyen a végeredmény.

A grafika szuper!

Ez sikerült is, legalábbis ami a megjelenítést, a látványvilágot illeti.

A grafika ugyanis félelmetesen jó, játék közben is, de a visszajátszások teljesen új szintet képviselnek.

Ilyenkor tényleg olyan érzése van az embernek, hogy egy valódi meccsközvetítést lát. A játékosok arcának megjelenítésével korábban sok probléma volt, emiatt aztán általában úgy néztek ki, mint akinek az arcát egy pékmester alkotta lágy tésztából.

Az arcok is rendben vannak.

De mostanra komoly előrelépés történt e téren is, elég csak megnézni a képeket, hiszen amit látunk az meglepően realisztikusnak tűnik. A körítésre is odafigyeltek, tehát mutogatnak életképeket a lelátóról, a folyosóról, az öltözőből, ami szintén segít megteremteni a valóság illúzióját.

Az apró finomságokra is odafigyeltek. Ez a Puskás koreó remek lett!

A várakozásoknak megfelelően a hangok szintén rendben vannak: A labda hitlesen puffan, a szurkolók dalolnak, óbégatnak, morajlanak a nagy helyzeteknél, és a kommentátorok is sokat tesznek hozzá az élményhez. Magyar nyelvű opció egyelőre nincs, de idővel egy frissítés orvosolhatja ezt a problémát.

Kupák, csapatok, irányítás

A FIFA széria nagy erőssége volt mindig, hogy valódi csapatok és játékosok kerültek a programba, és ez idén sem változott. Játszhatunk klub- és válogatott mérkőzéseket, végig lehet nyomni az bajnokságokat, hazai- és nemzetközi kupasorozatokat, és persze a barátságos meccsek sem hiányoznak.

A szokásoknak megfelelően egyszerre négyen szórakozhatnak a programmal, van lehetőség arra is, hogy online mérkőzzünk meg az ellenfelekkel.

Alkothatunk saját csapatot, amelyet a nulláról kell felépíteni, és vannak ügyességi feladatok is, amelyekért pontokat lehet szerezni, valamint e közben elsajátíthatjuk a FIFA 23 kezelésének minden csínját-bínját.

Az irányítás remek.

Az irányítás az elvárásoknak megfelelően remek: a gyárilag programozott kiosztás mellett manuálisan is állítható ez, emellett egy részletes súgó is segíti a felhasználót. Az alapdolgokon, tehát lövésen, passzoláson, szerelésen, sprintelésen kívül különféle extra mozdulatok is előcsalhatóak, például trükkös cselek, amelyhez különféle kombókat kell megtanulni.

Játékélmény: Messze a valóságtól

Hosszú éveken át alapvetően két iskola határozta meg a focijátékok univerzumát. A Pro Evolution Soccer (PES) képviselte a szimulátoros vonalat, a FIFA pedig a könnyedebb, arcade-osabb irányt.

Ez történik ha Szalai a pályán van.

A PES széria mára meghalt, a FIFA pedig maradt a korábban kijelölt úton. Ennek köszönhetően most is egy olyan játék született, ami igen látványos, nagyon szórakoztató, de az igazi focihoz nincs sok köze.

Elképesztően nagy gólokat lehet lőni, a labda a levegőben ide-oda csavarodik, a játékosok egyik pillanatról a másikra maximális sebességre gyorsulnak, és egymás után szórják a bombasztikus cseleket.

De hát a való életben nem ez történik, ott már annak is örülni kell, ha sikerül egyáltalán kapura lőni, vagy egy-az-egyben megverni valakit. A már említett PES e téren sokkal-sokkal hitelesebb, és emiatt szerintem élvezetesebb volt.

Ezzel nem minősítgetni akartam a FIFA-t, hiszen mindez ízlés dolga, és nagyon úgy fest, hogy a világ alapvetően ezt a könnyedebb, egyszerűbb, több gyors sikerélményt adó, ám nem annyira élethű alstílust preferálja.

Megéri?

A játékért durván 25 000 forintot kell letenni az asztalra, és egészen biztos, hogy ennyit rengetegen ki fognak érte adni. Sajnos mára a FIFA-nak nem maradt vetélytársa, így aki normális, értékelhető friss focijátékot akar annak nincs más választása. Csalódást biztos nem fog okozni a program, hiszen a grafika és a hangulat parádés, a kezelés rendben van, és a sokoldalúságra sem lehet panasz.

Biztos nagy siker lesz.

Tényleg nagyon szórakoztató, főleg ha többen üljük körbe a tévét, biztos, hogy sok vidám percet/órát fog okozni.

De az is igaz, hogy ha valaki szimulátorosabb, a valóságot jobban megközelítő játékra vágyik, ahol egy sikeres keresztlabda után is pezsgőt bont az ember, az jobban jár a nagy rivális Pro Evolution Soccer utolsó (PES 2021) darabjával.

A FIFA 23 játékot az Emagnak köszönhetően próbálhattuk ki.

The post Csodálatos, szórakoztató, de nincs sok köze a focihoz: Ez a FIFA 23 appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés