:

Mutatjuk, hogyan hívhatja elő a Google legújabb meglepetését

Mutatjuk, hogyan hívhatja elő a Google legújabb meglepetését

Szeptember 27-én a NASA kulcsfontosságú missziót zárt le: először teszteltek a világűrben egy bolygóvédelmi technológiát. A DART küldetésének célja annak felmérése volt, hogy egy űreszköz becsapódásával el lehet-e téríteni egy veszélyes objektumot.

A kitűzött feladat az volt, hogy lelassítsák a Dimorphos keringésének. A 160 méter átmérőjű égitest holdként kering a nagyobb, 780 méter széles aszteroida, a Didymos körül. A páros egyébként nem jelent valódi fenyegetést bolygónkra.

Ha sikerül módosítani a Dimorphos mozgását, az azt jelentheti, hogy fajunk hamarosan képes lesz kivédeni a potenciális becsapódásokat.

A kutatók csak hónapok múlva tudják majd megállapítani, hogy sikerült-e elérni a misszió célját. A DART biztosan nekiütközött az aszteroidának, még az égitestből kiáramló port is sikerült megörökíteni.

Kapcsolódó Porzik a NASA által eltalált aszteroida A NASA űrszondája szeptember végén csapódott be.

A történelmi kísérlet rengeteg embert foglalkoztatott, a NASA élőben közvetítette űrszondájának becsapódását. Az űreszköz utolsó szűk két órája itt nézhető vissza, az izgalmasabb rész 1:44-nél kezdődik.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a DART jelentőségét, amelyet úgy tűnik, a Google is felismert. A vállalattól nem szokatlan, hogy keresőfelületén külön megemlékezzen a fontos eseményekről vagy személyekről. Ezúttal a „DART NASA” vagy a „NASA DART” keresésre lehet elővarázsolni egy animációt, amelyen az látható, ahogy az űrszonda átvonul a képernyőn, majd eltalálja a Dimorphost.

A Google-ön a felhasználók egyébként gyakran találkozhatnak különleges emblémákkal, sőt esetenként játékokkal is. Emellett több olyan kereső kifejezés is van, amelyhez a DART-hoz hasonló egyedi animációt rendeltek.

The post Mutatjuk, hogyan hívhatja elő a Google legújabb meglepetését first appeared on 24.hu.