:

Programozhatók lennének az érzékszerveink?

Programozhatók lennének az érzékszerveink?

A különböző gépek régóta jelen vannak már a hétköznapjainkban, és az sem újkeletű gondolat, hogy robotok segítsék a munkánkat a konyhában. Ezek ugyanis olyan ismétlődő feladatokat tudnak ellátni, amelyek sok időt vesznek igénybe, és amelyeket az emberi szakácsok fontosabb munkára fordíthatnak. Az Egyesült Államokban a Chipotle és a Wing Zone étteremláncok is bevetettek már robotokat, azonban a legtöbb helyen még csak kísérleti tesztelés folyik.

Kereslet azonban láthatóan van a területen, így a kutatók szeretnének minél hatékonyabb robotszakácsokat előállítani. Az egyik fontos feladat a főzés során a menet közbeni kóstolás folyamata, ugyanis lehetővé teszi, hogy az ember menet közben javítson az étel ízén. Ez azonban nem olyan egyszerű egy robot számára, ugyanis nincsenek ízlelőbimbói. A Cambridge-i Egyetem kutatói azonban létrehoztak egy olyan robotkart, amely valóban képes pontosan megízlelni a sót az ételben, írja a SlashGear. Az ételek ízlelésére képes robotok létrehozása nem épp egyszerű feladat, mivel az ízleléshez számos különböző tényezőre van szükség, sőt ahogy rágjuk az ételt, az íz is változik.

Ezt a folyamatot a kutatóknak egészen idáig nem sikerült robotikusan reprodukálni.

A brit egyetem kutatói először egy olyan gépet hoztak létre, amelyet betanítottak arra, hogy paradicsomos rántottát főzzön. A robotot emellett felszerelték egy érzékelővel, amelynek segítségével főzés közben meg tudja ízlelni az étel sótartalmát. Ezáltal az automatizált eszköz nem fogja elsózni a tojást, és így jó ízűen kerül az ember tányérjára. Ám mielőtt ez megtörténne, összeturmixolják az ételt, hogy lemásolják a rágás folyamatát. Amint ez megvolt, a robotot arra késztették, hogy ismét kóstolja meg az ételt, és döntse el, kell-e még sózni.

Amellett, hogy a robot meg tudja állapítani, hogy az étel túl sós-e, azt is meg tudja határozni, hogy szükség van-e más összetevőkre, valamint hogy pontosan hogyan kell az ételt elkészíteni. Ez egy hatalmas lépés a robotszakácsok tényleges megalkotása felé, amely megnyitja az utat a különböző érzékelések felé. Nem állunk tehát messze már attól, hogy a robotok megállapítsák, ha egy étel túl édes, sós vagy savanyú. Ez komoly előrelépést jelentene afelé, hogy a robotok az emberek egyéni ízlésének megfelelő ételeket főzzenek.

Lányi Örs további cikkei Így lehetne egyszerű és olcsóbb a népszámlálásMilliókat keres napelemeivel ez a focicsapatVáratlan fordulat, Elon Musk mégis megveszi a Twittert

The post Programozhatók lennének az érzékszerveink? first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés