:

A kartell miatt emelkedik az olaj ára, az oroszok jól járnak vele

A kartell miatt emelkedik az olaj ára, az oroszok jól járnak vele

Az olajkartell a várakozásokat meghaladó mértékben vágta meg saját kitermelését, ami az oroszoknak valószínűleg kedvezni fog.

Túlságosan leesett, a háború előtti szintre érkezett az olaj világpiaci ára, ezért lépett az olajkartell: megvágták a csoport kitermelését a mai, bécsi gyűlésen. A nagy olajkitermelők az előzetes várakozásokat meghaladó módon, napi 2 millió hordóval csökkentik a kitermelésüket.

A Brent, a világpiaci benchmark hordónkénti árfolyama azonnal ugrott a hírre, kora estére már 92 dollárra emelkedett.

A Brent árfolyamának alakulása az elmúlt egy évben. Forrás: TradingView

Mi is történt?

Az OPEC+, azaz a Kőolaj-kitermelő Országok Szervezete és a kartellen kívüli, egyéb tagok, köztük a legjelentősebbek, Oroszország komoly bevételkiesést szenvedtek el, amiért a háború utáni pánikban magasra, 120 dollár fölé emelkedő olajár a hét elejére 90 dollár alá esett.

Az olaj a gazdasági kilátásokra talán legérzékenyebb eszköz. Az elmúlt hónapokban a világgazdasági lassulástól való félelem, az amúgy is magas olajárfolyam, az elszabaduló infláció miatt esett a hordónkénti világpiaci ár, mivel a befektetők folyamatosan a kereslet visszaesésével számoltak.

Több ebből Forbes 1×1: Miért esik az olajár, ha még háború van?

A 2014-ben bezuhanó olajárfolyam elleni védekezésül az OPEC többször is megvágta a saját kitermelését, hogy a kínálat szűkítésével emelje az olaj árfolyamát. Az intézkedés csak részben volt sikeres, az olaj hordónkénti, világpiaci árát csak a háborús félelmek tudták újra magasra húzni.

Sikeres lesz?

Azt tudni kell, hogy a legtöbb OPEC+ tag már most is a hivatalos kvóta alatt termel,

tehát a piacon lévő mennyiség nem fog a gyakorlatban annyival csökkenni, amit a mai egyezmény előírt.

A döntés amúgy jelentős geopolitikai feszültségeket is szül az Egyesült Államokkal, főleg azért, mert erősíti az energetikai piacon a Szaúd-Arábia és Oroszország közt húzódó hatalmi tengelyt. A nagy kőolaj-importőröknek – mint az Egyesült Államoknak – is kedvezőbb volt az alacsonyabb olajárfolyam, illetve, mivel Oroszország a világ egyik legjelentősebb exportőre, a szankciós rezsimnek is árt, ha az olaj visszatér magasabb szintekre.

A döntéssel az oroszok szinte biztos, hogy jól járnak. Az olaj árfolyamának csökkenő trendje valószínűleg megtörik, az orosz állami bevételek többsége pedig még mindig a szénhidrogének exportjából származik.

The post A kartell miatt emelkedik az olaj ára, az oroszok jól járnak vele appeared first on Forbes.hu.