:
Breaking News

Először érte el az űrt egy amerikai őslakos nő

Először érte el az űrt egy amerikai őslakos nő

Két amerikai, egy orosz és egy japán űrhajós indult el szerdán a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – írja az MTI. A csapatot a floridai Cape Canaveralről felbocsátott, a SpaceX által gyártott Crew Dragon űrhajó szállítja. Az eredetileg október 3-ra tervezett startot az Ian hurrikán miatt kellett elhalasztani.

Húsz éve ez az első, az Egyesült Államokból indított űrhajó, amelynek fedélzetén egy orosz kozmonauta is utazik. A Crew-5 misszió legénységének tagjai az amerikai Nicole Aunapu Mann és Josh Cassada, a japán Vakata Koicsi, illetve az orosz Anna Kikina.

Mann az első amerikai őslakos nő az űrben.

A csapat egy amerikai-olasz legénységet vált, Mannék öt hónapot fognak eltölteni az ISS-en tudományos kísérleteket végezve. A tervek szerint űrhajójuk csütörtökön este csatlakozik majd a mintegy 420 kilométeres magasságban keringő űrállomásra.

Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Szeptember 21-én az amerikai Francisco Rubio, illetve az orosz Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin űrhajósokkal a fedélzetén indították el a Szojuz MSz-22 űrhajót az ISS-re a kazahsztáni Bajkonurból. Ez volt az első közös amerikai-orosz űrrepülés a február 24-i ukrajnai orosz invázió óta.

A NASA és a Roszkozmosz júliusban írt alá keresztrepülésekről szóló megállapodást. Ennek értelmében a Nemzetközi Űrállomásra orosz kozmonauták amerikai, illetve amerikai asztronauták orosz űrhajókkal utazhatnak, így biztosítva a folyamatos orosz és amerikai jelenlétet a fedélzeten.

The post Először érte el az űrt egy amerikai őslakos nő first appeared on 24.hu.