:

Pár száz vezető dönt a bolygónk sorsáról

Pár száz vezető dönt a bolygónk sorsáról

Az üvegházhatású gázok kibocsátásért leginkább felelős vállalatok nem hajlandók felfedni, milyen költségekkel járna számukra a klímaváltozás, valamint az amiatt bekövetkező károk – írja a Reuters a Carbon Tracker által csütörtökön közzétett jelentésből.

A klímaváltozás pénzügyi piacokra gyakorolt hatását vizsgáló londoni székhelyű nonprofit szervezet megállapította, hogy ennek a fajta titkolózásnak rengeteg káros hatása van. Többek közt bizonytalanságban tartja a befektetőket, a piacok hatékony működésére is hatással van, de ami talán a legfontosabb, hogy mindez visszaveti a globális gazdaság szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére irányuló erőfeszítéseket.

A szervezet második éves jelentése szerint annak a 134 vállalatnak, amely együttesen a kibocsátások 80 százalékáért felel, mintegy 98 százaléka nem tett közzé elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy bármilyen módon figyelembe vette volna a klímaváltozás hatásait a 2021-es pénzügyi beszámolója elkészítése közben. Barbara Davidson, a jelentés egyik szerzője szerint ezáltal hamis képet adhatnak magukról a cégek, ugyanis túlozhatnak profitjuk és vagyonuk megnevezésekor, miközben alábecsülik a kötelezettségeiket.

A szabályozó testületek világszerte azt szorgalmazzák, hogy a cégek közöljenek több adatot arról, miként hathat pénzügyi helyzetükre a klímaváltozás.

Ezzel ugyanis egyértelműen segítenék a befektetőket abban, hogy pénzüket a kibocsátást csökkentő erőfeszítések felé irányítsák. Pozitív példaként emelte ki a szervezet a svájci Glencore-t, a világ egyik vezető bányaipari, nyersanyag-kitermelő és -kereskedő vállalatát. A cég ugyanis pénzügyi beszámolóiban világossá teszi, hogy lényegében nullára lesz kénytelen csökkenteni szénalapú vagyonának értékét abban az esetben, ha megvalósulna a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) forgatókönyve a szén-dioxid-kibocsátás 2050-re történő nullára csökkentése tekintetében.

Lányi Örs további cikkei Először végeztek robotasszisztált műtéteket MagyarországonVideón az óceán két csúcsragadozójának összecsapásaIlyen töltőre van szüksége, hogy telefonja sokáig ép maradjon

The post Pár száz vezető dönt a bolygónk sorsáról first appeared on 24.hu.