:

A forint nem ért egyet Nagy Mártonnal, nem hajlandó enyhülni

A forint nem ért egyet Nagy Mártonnal, nem hajlandó enyhülni

Szépen visszagyengült, nem érdekli a forintot, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter szerint el kellene szakadnia a gázártól.

Ma viszonylag stabilan indított a forint – kezdenénk a jó hírrel, ha nem tudnánk, hogy a „viszonylagos stabilitás” az euróval szembeni 423,5-öt, a dollárral szembeni 432,2-t jelenti a bankközi devizapiacon.

Üzlet Topolay Gábor 5 perc olvasás
A Gazprom-üzlet rövid távon enyhülés, hosszabb távon csak kozmetikázás
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Fizetési haladékot kapunk a földgázra a Gazpromtól

Pedig úgy volt, legalábbis Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt ígérte, hogy a Gazprommal megkötött halasztott fizetési szerződés miatt enyhül a nyomás a forinton, elszakadhat egymástól a forintárfolyam és a gázár.

Borítóképünkön az euróval, itt a dollárral szembeni keresztárfolyam alakulása. Forrás: Google Finance

Hát nem így lett. Tegnapra kicsit emelkedett a gázár a holland határidős gáztőzsdén, kicsit gyengült a forint is. Ugyan a forintárfolyam valóban nagyot ugrott a Gazprom-deal bejelentésekor, de azóta szépen visszamászott a rekordközeli szintekre, tegnap megint csúcstámadásban volt.

Úgy tűnik, Nagy Márton helyett az általunk megkérdezett elemzőknek volt igaza: a halasztott fizetés nem rövid távon enyhülés, hosszabb távon csak kozmetikázás. A magas gázárakat ugyanis egyszer majd ki kell fizetni, ugyanúgy terhelik a fizetési mérlegünket, csak később. A piacot így a forint szempontjából nem a fizetés időpontja, hanem a gáz ára érdekli. Tehát a forintárfolyam nem fog különösebben elszakadni a gáz árától. Legalábbis a megállapodás bejelentése óta eltelt pár napban nem látni a tárcavezető által beharangozott elszakadás nyomát.

The post A forint nem ért egyet Nagy Mártonnal, nem hajlandó enyhülni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés