:

Csányi Péter: Ukránok és oroszok együtt dolgoztak az integráción

Csányi Péter: Ukránok és oroszok együtt dolgoztak az integráción

Még nem téma, ki lesz apja utódja az OTP élén, Csányi Péter a Forbes egyik interjújából tudta meg, hogy ő is a jelöltlistán van. Az ország első számú bankárának fiával, az OTP digitális üzletágáért és a régiós országok leányaiért felelős Csányi Péterrel Galambos Márton főszerkesztő beszélgetett a Forbes Flow színpadán.

Most már visszavett a munkatempóból Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, de így is napi 12-14 órákat dolgozik. Pedig amikor külföldön, a Deutsche Banknál dolgozott vállalatfinanszírozási területen, még ennél is többet, akár napi 16-18 órát töltött munkával – mesélte a Forbes Flow első színpadi beszélgetésén Galambos Mártonnak, a Forbes főszerkesztőjének.

„Volt, hogy amikor hajnalban hazaértem, nem mertem lefeküdni az ágyba, csak a kanapéra dőltem le, hogy biztosan fel tudjak kelni reggel.”

Csányi Sándor, az ország második legvagyonosabb embere, az OTP Bank első emberének fia ugyanis nem beleszületett a jóba, éveket töltött külföldön a Deutsche Banknál és a Merrill Lynchnél főleg vállalatfinanszírozási területen. A közép-kelet-európai régió akvizíciós és tőkepiaci céges tranzakcióiért felelt, külön kiemelte a legnagyobb lengyel biztosítótársaság részleges tőzsdére vitelét.

+ 7 kép a galériában + 7 kép a galériában Csányi Péter a Forbes Flow színpadán. Fotók: Fekete Csaba (10 kép)

Ki lesz Csányi Sándor utódja?

Galambos Márton meg is kérdezte tőle, miért nem maradt Londonban, hiszen Magyarországon elképzelhetetlen, hogy ne Csányi Sándor fiaként gondoljanak rá. „Ez otthon nem napi téma, nem úgy sétálok be a munkahelyemre, hogy apám jár a fejemben, hanem hogy aznap milyen értéket teremtünk.” Édesapja, Csányi Sándor a lapunknak adott korábbi interjúban azt mondta, hogy nem feltétlenül Péter lesz az utódja, de az, hogy Péter a fia, nem jelenti, hogy ne lehetne az utódja. Csányi Péter erre úgy reagált:

ő is abból az interjúból tudta meg, hogy rajta van a lehetséges utódok listáján.

De, mint mondja: ez nem is téma, az apja még most is napi 12 órákat dolgozik, nem úgy tűnik, mint aki vissza akarna vonulni. „Édesapám az elmúlt 30 évben a bankot építette, most, egy ilyen válság közben gondoskodni akar róla, hogy a következő 30 évben milyen lesz a vállalat.”

Az OTP vezérigazgató-helyetteseként ő a bank chief digital officerje – vezető digitális igazgatója –, hozzá tartozik minden terület, ami a vállalat digitalizálódásán dolgozik, de az OTP csoport régiós leányaiért is felel. „Több barátom mondta már, milyen furcsa Oroszországban cirill betűkkel látni leírva az OTP nevét.”

Galambos Márton és Csányi Péter a Forbes Flow színpadán.

Az OTP és a háború

A háborúval kapcsolatban komoly kihívásokon van túl az OTP, ugyanis kitettséggel bír Ukrajnában és Oroszországban is. Politikai nyomás is volt rajtuk, hogy vonuljanak ki Oroszországból.

„De idővel az ukrán vezetés is megértette, hogy egy bank, amelynek hitelei és betétesei vannak, nem tud úgy kivonulni egy országból, mint a McDonald’s.”

Mint mondja, viszonylagos könnyebbség, hogy a két ország együttesen a hitelportfólió kevesebb mint 15 százalékát fedi le.

Viszont, ami talán kuriózum: a csoport moldovai leányának integrációján orosz és ukrán szakemberek együtt dolgoztak már a háború közben.

Szóba került az OTP, sőt az egész bankrendszer legnagyobb konkurenciája, a Revolut és a Wise is. Csányi Péter elismerte: neki is van Revolut-számlája, kíváncsi volt, milyen a konkurencia felülete. „Egyszerűbb dolog nemzetközileg dobozolt termékeket eladni, de kérdés, hogyha a lokális szabályozóhoz kell alkalmazkodni, akkor elhasal-e a projekt?”

The post Csányi Péter: Ukránok és oroszok együtt dolgoztak az integráción appeared first on Forbes.hu.