:

Másfél év után tényleg megérkezett az izraeli űriparba a magyar milliárdos

Másfél év után tényleg megérkezett az izraeli űriparba a magyar milliárdos

A 49. leggazdagabb magyarhoz köthető 4ig három éven belül szerezheti meg eredetileg tervezett többségi részét a Spacecomban.

A Budapesti Értéktőzsdén tett bejelentése alapján csütörtökön megszerezte első, 9,538 százalékos részvénycsomagját az izraeli tőzsdén jegyzett Spacecom műholdszolgáltató társaságban a Jászai Gellért-féle 4ig.

Előzmények

A 49. leggazdagabb magyar érdekeltségébe tartozó cégcsoport még tavaly júniusban jelentette be, hogy bejelentkeztek a Spacecom többségi, 51 százalékos részéért. Eredetileg tavaly ősszel kellett volna zárulnia a tranzakciónak, amit akkor 65 millió dollárra becsültek (akkori árfolyamon 18,8 milliárd forintra).

Ehhez képest a friss közlemény azt mondja, hogy a folyamatban lévő tranzakciósorozattal 20 százalékot vásárolhat a 4ig. Igen ám, de a tranzakció zárását követő három évben további 31 százalékkal növekedhet részesedésük a Spacecomban, már amennyiben az izraeli Kommunikációs Minisztérium, valamint a vállalat részvényesei hozzájárulnak az további tulajdonszerzéshez.

Így végül tényleg meglehet majd a többségi, 51 százalékos rész.

Pénz Forbes 4 perc olvasás
Jászai Gellérték tényleg meghódítanák a világűrt
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
A honvédelmi miniszter cége is a 4ig-gömböc része lesz
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Kiderült, mikor válthat nevet a Vodafone

2022 – Jászai szemével

A tőzsdén jegyzett és állami megrendelésekkel jócskán ellátott 4ig lendületesen terjeszkedett az elmúlt években. Mint egy hónapja kiderült, az állammal együtt fogják felvásárolni a Vodafone Magyarországot 51 százalékos tulajdonosként – és friss bejelentés, hogy 75 százalékos részt vesznek a honvédelmi miniszter érdekeltségébe tartozó médiatechnológiai cégben, a Honeycombban.Előző nagyobb fogása Jászaiéknak a Digi és leányvállalatainak teljes felvásárlása volt, a tranzakciót még januárban zárták le. A társaság új tulajdonosa az az Antenna Hungária lett, aminek a 4ig a főtulajdonosa, de a magyar államnak is maradt benne bő 23 százaléka.Második negyedéves jelentése szerint a 4ig több mint 400 milliárd forintnyi adósságot görget maga előtt, amiben még nincs is benne a Vodafone-üzlet. Azt augusztusban jelentették be, hogy Jászai a jövőben elnök-vezérigazgató helyett már csak az igazgatóság elnökeként folytatja tovább.

The post Másfél év után tényleg megérkezett az izraeli űriparba a magyar milliárdos appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés