:

Mikor jön el a 20 százalékos infláció?

Az augusztusi 15,6 százalékos infláció után nagy kérdés, mit mutatnak a holnapi friss inflációs adatok. Lehet, hogy már most elérjük a 20 százalékos lélektani határt, vagy csak karácsonyi ajándékként kapjuk?

A várható inflációs emelkedés mértékét jelentősen befolyásolják majd a megnövekedett rezsiköltségek. Miután augusztusban 15,6 százalék volt az infláció, kérdés, hogy a rettegett 20 százalékot már most megérintjük, vagy addig még van pár hónap? A Portfolio.hu kérdezett erről szakértőket.

Szeptemberben újabb jelentős emelkedés jöhet az inflációban, hiszen már a KSH módszertanába is bekerülnek a magasabb lakossági rezsiköltségek. Így az augusztusi 15,6 százaléknál lényegesen magasabb lehetett az áremelkedés.

Több ebből Törött csempék, Nógrád, medence, Buddha – Horror Pista útja a londoni galériákig Majka: Sose mondták meg a TV2-nél, miről beszéljek, ha így lenne, azonnal otthagynám

A megkérdezettek szerint átlagosan 20 százalékos érték várható szeptemberre, a jóslatok alapján a kérdés csak az, hogy sikerült-e 20 százalék alatt maradnia egyelőre a drágulási ütemnek. A nyolc szakértőből négyen úgy gondolják, hogy már most meghaladhatta az újabb lélektani határt az éves drágulás.

Mik a fő okok?

Az emelkedés hátterében számos tényező állhat, a legfontosabbak:

az elszabaduló energiaáraka volatilis forintárfolyama rezsicsökkentés feltételeinek módosításaa feldolgozott élelmiszerek áremelkedéseaz aszály miatt a feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedésea fővárosban átalakított parkolási díjfizetési rendszermegdrágult telefon- és internetszolgáltatás

Meddig még?

A legfőbb kérdés továbbra is az, meddig tarthat az emelkedés, mikor következik be a tetőzés. Az elemzők úgy vélik, rövid ideig még kúszhat feljebb az éves ráta, de szerintük 20 százalék felett kicsivel megáll a számláló.

Az árstopok sorsa szintén jelentős hatással az inflációra, a szakértőket ezekről is kérdezte a Portfolio.

Borítókép: Morgan Housel

The post Mikor jön el a 20 százalékos infláció? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés