:
Breaking News

Nincsenek jól a munkavállalók, és nem is mernek segítséget kérni

Nincsenek jól a hazai munkavállalók: harmaduk inkább rossznak ítélte a mentális és fizikai állapotát – derül ki a Jobsgarden felméréséből. Sokak szerint az alaptámogatás része a jóllétet támogató program, mégsem fordulnak szívesen a munkáltatójukhoz segítségért, derül kia forbes.hu-nak is eljuttatott közleményből.

Többet költ a munkaadók több mint fele a jóllétet támogató programokra, a hazai munkavállalók azonban mégis rosszabbul érzik magukat: a Jobsgarden kutatásában a megkérdezettek fele pénzügyi, jogi problémáit nevezte meg rossz mentális állapota okaként, ám több mint 40 százalékuk hivatkozott stresszre, depresszióra, és közel ugyanennyien magánéleti és munkahelyi nehézségekre is. 

A felmérésből kiderül, hogy a munkavállalók és a munkáltatók kétharmada gondolja úgy, hogy a munkaadó felelős a dolgozók mentális egészségének támogatásáért.  

A kitöltők 60 százaléka kért már segítséget lelkiállapota miatt, de inkább baráthoz, családhoz, szakemberhez (bár ők vannak kevesebben) fordultak, mint a munkáltatójukhoz. Sokan gyengeségnek tartják, félnek a negatív megítéléstől, a mentális állapotot még ma is tabuként kezelik.

Több ebből Nincsenek jól a munkavállalók, és nem is mernek segítséget kérni Tudatosan nem emelünk árat – így hódították meg az országot a Mayer szörpjei

Néhány éve még fel sem merült, hogy a munkaadó is foglalkozzon a mentális egészséggel, mára minden negyedik munkavállaló valós igényként, sőt elvárásként fogalmazza meg ezt.

A jó hír, hogy egyre több vállalat is felismeri a felelősségét.  

„A munkavállalói támogató programokon keresztül több ezer munkavállalóval vannak kapcsolatban szakembereink. Elsősorban stressz, depresszió, kiégés, magánéleti és munkahelyi nehézségek, konfliktusok miatt keresnek fel bennünket. Előnye a programnak, hogy anonim módon kaphatnak támogatást, elkerülve a munkahelyi stigmatizálást, ami még ma is sokakat elrettent attól, hogy segítséget kérjenek” – mondta Kassai Éva, a Jobsgarden pszichológusa.

Priorizált területté kell tenni a mentális egészséget

A kutatásban részt vevő 132 munkaadó körülbelül fele az elmúlt két évben bevezetett valamilyen jólléti szolgáltatást, és többet költött erre a területre, mint korábban. A mentális jóllét támogatása azonban nem elsősorban pénz kérdése, inkább hozzáállásé. Kulcsfontosságú a vezetők szerepe, a csapat, a vállalati kultúra.  

A mentális egészséget elősegítő eszközök:

Prevenció: kiégés megelőzése, eszköztár a nehézségekkel való megküzdéshez.Edukáció, fejlesztés: belső kommunikációs anyagok, programok, stigmatizálás megszűnése, vezetői szintű bevonódás, befogadó vállalati kultúra.Munkavállalói támogató programok: külső támogató szakemberek bevonása (coach, pszichológus, mentálhigiénés szakember).Rugalmas munkavégzés: élhető hibrid, átlátható, egyértelmű, működő keretekkel. 

The post Nincsenek jól a munkavállalók, és nem is mernek segítséget kérni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés