:

Ez elég lesz az EU-pénzhez? Rohamtempóban áll fel az új korrupcióellenes hatóság

Ez elég lesz az EU-pénzhez? Rohamtempóban áll fel az új korrupcióellenes hatóság

A Magyar Közlönyben hétfőn késő este megjelent négy törvény és két kormányrendelet azok közül a jogszabályok közül, amelyeket a kormány azért vállalt, hogy hozzáférhessen az országnak járó uniós forrásokhoz, írta a Telex.

Az Európai Bizottság 3000 milliárd forintnyi összeget vonna el Magyarországtól az uniós pénzek felhasználása körüli visszaélések miatt, azonban még szeptemberben két hónap haladékot adott arra, hogy a kormány megtegye a Bizottságnak korábban beígért korrupcióellenes intézkedéseket.

Az Orbán-kormány 17 ígéretet tett, az ezek megvalósítását szolgáló törvényeket pedig már szeptemberben tárgyalni kezdték, és október 4-én meg is szavazták azokat, ezzel eleget téve a brüsszeli korrupcióellenes kéréseknek.

Pénz Forbes 4 perc olvasás
Uniós források: újabb döntések a 3000 milliárd forintért
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Sietnie kell a kormánynak, jöhetnek a szankciók

Ezekkel győznék meg az EU-t

A jogszabályokkal többek között létrehozták az Integritás Hatóságot, azt a teljesen új korrupcióellenes intézményt, amely már november 19-től működne, és a kormány szándékai szerint megelőzné, ellenőrizné a csalásokat, összeférhetetlenségi és korrupciós ügyeket az Európai Unió által támogatott projektek esetében. Megalapították a korrupcióellenes munkacsoportot is.Módosították az összeférhetetlenségi, vagyon-nyilatkozati szabályokat,Átírták a közérdekű adatigénylés bizonyos szabályait is: a módosítások értelmében nem számlázzák majd a közérdekű adatok kiadásának munkaerőköltségeit, és módosítják a határidőre vonatkozó előírásokat is. A kormány vállalta, hogy a jogszabálytervezetek kilencven százalékát társadalmi egyeztetésre bocsátja, és lecsökkenti a gyors törvényalkotást , igaz, ez nem vonatkozik a kormányzati rendeletalkotásra, ráadásul a vállalás betartását az a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal végzi, amelyet szeptember közepén Rogán Antal alá rendeltek.

The post Ez elég lesz az EU-pénzhez? Rohamtempóban áll fel az új korrupcióellenes hatóság appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés