:

Világméretű kávéhiány fenyeget

Világméretű kávéhiány fenyeget

A klímaváltozás idén kétségtelenül bekopogtatott az ajtónkon: először az aszályok, aztán pedig a hirtelen lezúduló ésőzések tettek kárt a termésekben. Emellett rengeteg invazív kártevő és betegség kezdett el terjedni, amelyek következtében évek óta nem látott áruhiány alakult ki. Ezek a természeti körülmények szakértők szerint egyre csak rosszabbak lesznek az elkövetkezendő években, amely egyebek mellett a kávétermesztésre is rányomja a bélyegét. A probléma már akkora, hogy az egyik legnagyobb márka, a Nespresso is figyelmeztetést tett közzé.

A svájci Nestlé csoporthoz tartozó vállalat különösen kávékapszuláiról vált ismertté az elmúlt években. Az oldalukon megjelent, fenntarthatósággal kapcsolatos közleményükben kifejtik, hogy mivel a babok minősége nagyban függ a klimatikus viszonyoktól, elkerülhetetlen, hogy a felmelegedés hatására kár keletkezzen. Mint írják, ez a vadon termő kávéfajták 60 százalékát érintheti majd, így egyre kevesebb terem majd világszerte. 2050-re a jelenleg kávétermesztésre használt földek 50 százaléka alkalmatlanná válhat a termesztésre.

A termelhető kávémennyiség így drámaian le fog csökkenni, miközben a várakozások szerint a kereslet két-háromszorosára nőhet 2050-re.

A problémához az is hozzáadhat, hogy sok helyütt az ültetvények már túl vannak a csúcson aktív termőidőszakuk tekintetében, így jobban ki vannak téve a kórokozók terjedésének. Ezt orvosolandó, a világon nagyjából 4 millió hektárnyi ültetvényt kellene rehabilitálni és megújítani. Ha ezt megtennék, a globális termelés 5–20 százalékkal nőhetne, ha azonban nem történik meg, a termelésből óriási terület fog kiesni.

Kapcsolódó Mesterséges kávét gyártottak, állítólag majdnem olyan, mint az igazi Fenntarthatóbb, és majdnem teljesen olyan, mint a természetes kávé.

A gyártó szerint az arabica kávé jövője különösen borús lehet. Ennek virágzásához ugyanis 18 és 21 Celsius-fok közötti hőmérséklet és meghatározott mennyiségű esőre van szükség – amely leginkább a trópusi hegyvidékeken található meg. A hőmérséklet emelkedésével az arabica kávé ültetvényeket még magasabbra költöztethetik, ami jelentős mértékű erdőírtáshoz vezetne. Etiópiában az emelkedő hőmérséklet hatására már több ezer hektár kávéültetvény veszett oda, ami miatt a kormány arra ösztönzi a gazdákat, hogy a kávétermesztést magasabb fekvésű területekre helyezzék át. Ez azonban rendkívül káros következményekkel jár.

A Nespresso szerint a fogyasztóknak és az iparnak is alkalmazkodnia kell a kialakult körülményekhez.

Ezért a vállalat azt javasolja, nagy ültetvények helyett inkább a farmszerű gazdaságokat kellene előnyben részesíteni a termelés során. Sokat segíthetnek emellett a tudományos kutatások is. A vállalat végül arra biztatja az erdőirtással járó luxuscikkek legfőbb fogyasztóiként megnevezett nyugati, európai országokat, hogy fogadjanak el olyan jogszabályokat, amelyek nem hogy ösztönzik, inkább büntetik a pálmaolajhoz és szójához hasonló, káros tevékenységgel járó termékek behozatalát.

Lányi Örs további cikkei Döbbenetes súlyú halat fogtak WalesbenÍgy nézne ki egy atomrobbanás testközelbőlFilléres szélerőmű adhat választ az energiaválságra

The post Világméretű kávéhiány fenyeget first appeared on 24.hu.