:

Jó karácsonyuk lesz a pedagógusoknak?

A magyar kormány által korábban közölt 2028 helyett már 2026-ban elérhetik a magyar pedagógusbérek a hazai diplomásátlagbér nyolcvan százalékát – értesült több, egymástól független forrásból a Szabad Európa. November 19. után akár azonnal megszülethet a megállapodás a helyreállítási alapról.

„Sokkal jobb lesz a magyar helyreállítási terv, mint az uniós tagállamok többségéé” – ezt mondta a Szabad Európának egy, a magyar kormány és az Európai Bizottság között az uniós helyreállítási alapról folyó tárgyalásokra rálátó brüsszeli forrás.

Informátoruk szerint az elmúlt időszakban nagyon felgyorsultak a tárgyalások a Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vezette magyar kormánydelegáció (a tárgyalásokban nagyon aktív szerepet játszik Ágostházy Szabolcs, Orbán Viktor uniós fejlesztésekért felelős államtitkára is) és a bizottság között,

a magyar fél egyre nagyobb rugalmasságot mutat a brüsszeli kérések iránt, így több nagyon jelentős változást sikerült elérni a magyar terveket illetően.

Mit vállal a kormány?

A kormány előrehozná a pedagógusbér-emelések ütemét eredeti terveihez képest. A kormány ezért vállalta, hogy

2028-ig a diplomás átlagbér nyolcvan százalékára emeli a tanárok fizetését. Ez a bizottság által kért minimumszint

a Szabad Európa szerint, Brüsszelben azt tartanák jónak, ha a magyar pedagógusbérek legalább a diplomásátlagbér szintjén lennének.

A bizottság azonban túl távolinak ítélte meg a 2028-as végső határidőt, és azt szerette volna, ha már 2026-ban eléri a magyar pedagógusok fizetése a hazai diplomásátlagbér nyolcvan százalékát; ezt a lap forrásai szerint el is fogadta a magyar kormány.

The post Jó karácsonyuk lesz a pedagógusoknak? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés