:

Nem biztonságos androidos telefonon VPN-t használni

Nem biztonságos androidos telefonon VPN-t használni

Komoly hibát fedezett fel egy VPN-szolgáltató az androidos telefonokon. Úgy tűnik, az operációs rendszer új WiFi-hálózathoz való csatlakozás esetén kiszivárogtathatja netes forgalmunkat, még aktív VPN-használat esetén is. A Bleeping Computer beszámolója szerint a rendszer ráadásul képes felülírni bizonyos parancsokat is, például a VPN nélküli kapcsolatok blokkolását, és az Always-on VPN-t is.

A tájékoztatás szerint ezáltal a felhasználó forrás IP-címe, a DNS-keresései, a HTTPS-forgalma és valószínűleg az NTP-forgalma is veszélyben lehet.

A Mullvad VPN most a techóriásra kíván nyomást gyakorolni a probléma feloldásához. A Google egyik mérnöke azonban a lapnak elmondta, nem alkalmi meghibásodásról van szó, ez ugyanis egy, a rendszer létrehozása során hozott tervezési döntés következménye. A VPN-szolgáltató szerint ha a Google nem is javítja a hibát, érdemes lenne az Android rendszer dokumentációját frissíteni, ugyanis a jelenlegi leírás félrevezető lehet egyes felhasználók számára.

Érdemes megjegyezni, hogy az Android-alapú adatvédelmi és biztonságra összpontosító operációs rendszer, a GrapheneOS jóval biztosabbnak tűnik ezen a téren. A rendszer azonban csak korlátozott számú okostelefonon működik.

A VPN-ek (virtuális magánhálózatok) olyan védett hálózati kapcsolatok, amelyek nyilvános hálózatokon keresztül titkosítják az internetes forgalmat. Ha VPN-hez csatlakozik, minden internetes kapcsolata a VPN-szolgáltatás IP-címét használja, nem pedig a nyilvános IP-címét. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kizárólag külföldről elérhető tartalmakhoz is hozzáférjenek, és ami a legfontosabb, megőrizzék adataik védelméhez és az anonimitáshoz fűződő jogukat a böngészés során.

Lányi Örs további cikkei Ezzel a módszerrel 5 perc alatt fel lehet tölteni egy elektromos autótTerrorszervezet lett a Meta OroszországbanA segélyosztás új szintjére lépett a Google

The post Nem biztonságos androidos telefonon VPN-t használni first appeared on 24.hu.