:

Mérföldkő: drágább lett a Cinema City, mint a nagyobb streamingszolgáltatók

Mérföldkő: drágább lett a Cinema City, mint a nagyobb streamingszolgáltatók

Több száz forinttal drágultak a legnagyobb mozilánc jegyei. Ha Budapesten moziznánk, teljes áron drágább móka, mint a legolcsóbb Netflix-csomag, a Disney+ vagy az HBO Max.

Általában decemberben szokott jegyárat emelni az ország legnagyobb mozihálózata, a Cinema City. Úgy tűnik, előrébb hozták a rituálét. Legutóbb 2150 forintot kóstált a teljes árú jegy a fővárosi egységek 2D-s vetítéseire.

Ez immáron 2500 forintba kerül. Több mint 16 százalékos emelés.

És erre még jön az úgynevezett kényelmi díj az online vásárlóknak, ami 120 forint.

Ami még durvább lélektani határ, hogy a budapesti CC-k 3D-s vetítései immáron 3000 forintba kerülnek teljes áron – ebben benne van a szemüveg, ha viszünk magunkkal, az mínusz 350 forint. Az Arena Mall Imax-termében 3300 forint a listaáras 3D-vetítés (szintén benne van a szemüveg ára, nélküle mínusz 400 forint).

Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Mozizni sem fogunk tudni a rezsiárak miatt?
Üzlet Vaszkó Iván 4 perc olvasás
Egy 13 éves, rongyosra nézett film nyert újra a mozikban
Üzlet Vaszkó Iván 5 perc olvasás
Cinema City: Régen hetente jöttek a kasszasikerek, most nem ez lesz. De nem zárunk be

A kenyér jobban drágul

A prémium formátumok közül a VIP jegyek ára lódult még nagyot: 2D-s filmre 6950 helyett 8350 forint a film előtti korlátlan büfét kínáló vetítés. 3D-s filmnél ez az ár 7500-ról 8950-re módosult. Buda Andrea, a mozilánc marketing- és PR-igazgatója ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy szerinte a VIP-jegyek 1400 forintos áremelése az egyetlen kiugró kivétel, hiszen az ételek, italok beszerzési árának növekedését is tükrözi.

Máskülönben „kis mértékű emelésként” tekintenek az új árakra, ha például a kenyér, a tejföl vagy más napi élelmiszer inflációjához viszonyítjuk. Megjegyzem, érdekes hasonlat.

Kezd drágább lenni, mint a streaming

A vidéki CC-k árai is emelkedtek, 1950 és 2300 forint között alakulnak a 2D-s vetítések. Az viszont a budapesti CC-vásznakról mondható csak el, hogy drágább opció lett a mozijegy, mint befizetni egy hónapra a vezető streamingóriásokra. Mindenképp szimbolikus mérföldkő.

Hiszen Netflixet már havi 2490 forinttól kaphatunk,az HBO Max havidíja listaáron 2390 forint,a Disney+-é pedig 2490 forint.

Az utóbbi kettőhöz ráadásul 4K is jár ennyiért.

Ha nem is konkrétan a mozi kontra streamingre reflektálva, de Buda azt is elmondta a Világgazdaságnak, hogy „a lehető legminimálisabb emelésre” törekedtek. „Mindezt úgy, hogy a mozizás a szórakozási lehetőségek közül még mindig a legelérhetőbb maradhasson, akár egy többgyerekes család számára is.”

Szerinte ha a nézők „végiggondolják, hogy azok a szórakozási lehetőségek, amik az őszi–téli szezonban rendelkezésükre állnak majd, milyen anyagi befektetéssel járnak, rá fognak jönni, hogy még egy ilyen emelés után is a mozi az egyik legmegfizethetőbb olyan program, ami igazi és otthoni körülmények között nem átélhető élményt nyújt nekik”.

Előzmények

A napokban futott körbe az interneten (nálunk is) a G7 moziipari körképe, melyben az energiaválság okozta problémákról írtak. Ha nem is egyforma mértékben, de minden mozinak nagy teher lesz a következő időszak. A Cinema City a hétfőn megjelent cikkben még úgy fogalmazott, az őszi nyitvatartás bevezetése után még nem döntöttek további intézkedésről, ehhez képest vettük észre kedden az új jegyárakat.

A Cinema Cityt még augusztusban kérdeztük arról, hogy érinti őket, hogy az anyavállalat a csőd szélén táncol, és az, hogy jó ideje hiányoznak az igazi közönségfilmek a kínálatból. Meg persze az rezsiárak emelkedése.

The post Mérföldkő: drágább lett a Cinema City, mint a nagyobb streamingszolgáltatók appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés