:

Változás jön a napelemeknél, felfüggesztik a betáplálást az újonnan csatlakozóknál

Változás jön a napelemeknél, felfüggesztik a betáplálást az újonnan csatlakozóknál

A kormány arra számít, hogy egy hónapon belül megszületik a megállapodás az Európai Unióval, így Magyarország hozzájuthat az eddig zárolt forrásokhoz, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Fontos változást is bejelentett a napelemekkel kapcsolatban.

Íme, a napelemekkel kapcsolatos bejelentések:

Az energiahálózatot úgy kell átalakítani, hogy minél több zöld energiát tudjon befogadniJelenleg azonban több az igény, mint amit a hálózat jelenleg be tud fogadniA befogadott igények kapcsán nem fog változni a szabályozás, de az új igények kapcsán igenAkinek napeleme volt, az az abból származó energiát kötelezően betáplálta a hálózatba, és onnan kapta vissza az áramot. A jövőben a még elő nem jegyzett igények kapcsán fognak változtatni. Mivel a hálózat ennyi, napelem által termelt energiát nem tud befogadni, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggesztik – ez a jövőben napelemet telepítőkre és azokra vonatkozik, akik nem adtak be igényt. Ők a jövőben közvetlenül a saját háztartásukban használhatják fel az energiát, nem kell hozzá a szolgáltató engedélye.Ez vonatkozik a háztartásokra és azokra a vállalkozásokra is, akik a saját felhasználásra, saját célra állítanak elő villamosenergiát – tette hozzá.Ha az egyébként nagyon költséges hálózatfejlesztés megvalósul, akkor a betáplálást újra lehetővé teszik.

Az EU-forrásokkal kapcsolatban ezekről beszélt még Gulyás Gergely:

közel a megállapodás az EU-val, a következő egy hónapban lezárulhatnak a tárgyalások, kérdésre hozzátette: ha ez megtörténik, év végén, jövő év elején érkezhetnek be az eddig zárolt uniós források megismételte azt a 17 vállalást, amelyekről a jogszabályokat éppen a héten hirdették ki és amelyek feltétlenül szükségesek a megállapodáshozEzek közül kiemelte az Integritás Hatóság felállítását, illetve az egy ajánlattevős közbeszerzési eljárások átalakítását, ezen közbeszerzések arányának csökkentését

Így alakulnak a pedagógusbérek

A brüsszeli feltéelek között a pedagógusbéremelés is szerepelt, itt a minimumfeltételt teljesíti a kormány, amit Gulyás jelentős pedagógusbéremelésként említett. A pedagógusbérek:

2025-re elérik a diplomás átlagbér 80 százalékát, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben a jelenlegi bázishoz képest közel 25 százalékkal, 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal kell megemelni a pedagógusbéreket A tanároknak huszadika körülre elfogy a fizetése – a bér nemcsak megalázó, hanem egyszerűen nem elég

Cikkünket frissítjük.

The post Változás jön a napelemeknél, felfüggesztik a betáplálást az újonnan csatlakozóknál appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés