:

Ennyivel drágulhat a napelemtelepítés – a lakossági felhasználók buknak az átalakításon

A csütörtökön bejelentett változások sokakat eltántoríthatnak a napelemes beruházásoktól. A kormány nem egyeztetett a szakmai szövetséggel, a szakértő szerint pedig a lakossági felhasználókat érinti hátrányosan a döntés. A jogszabályi részletek még nem ismertek, de az első reakciók már megérkeztek a mai bejelentésre.

A csütörtöki Kormányinfón napelemeket érintő módosításokat jelentett be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A leglényegesebb változás értelmében az újonnan telepítendő napelemes rendszereknél nem lehet betáplálni az elektromos hálózatba.

Jelenleg több a napelem-telepítési igény, mint amennyit a hálózat be tud fogadni.Ezért a betáplálás lehetőségét a jövőben napelemet telepítők számára felfüggesztik, ők a jövőben közvetlenül a saját háztartásukban használhatják fel az energiát, nem kell hozzá a szolgáltató engedélye.Ez vonatkozik a háztartásokra és azokra a vállalkozásokra is, akik saját felhasználásra, saját célra állítanak elő villamosenergiát.Ha az egyébként nagyon költséges hálózatfejlesztés megvalósul, akkor a betáplálást újra lehetővé teszik – azonban várható időtartamról nem esett szó. Több ebből Így lehet megverni a rezsicsökkentést –  segítünk választani Változás jön a napelemeknél, felfüggesztik a betáplálást az újonnan csatlakozóknál

A kormány „nagyjából kinyírta” a napelemes fejlesztéseket

A Greenpeace Magyarország mai Facebook-bejegyzésében

a napenergiás fejlesztések kivéreztetéséről írt,

szerintük a magyar állam ezzel a szél betiltása után a napenergiás fejlesztéseket is nagyjából kinyírta Magyarországon. Hangsúlyozták: számos szakmai szervezet – köztük a Greenpeace is – az elmúlt években számos alkalommal figyelmeztette a kormányt, hogy a hálózat fejlesztése nélkül a napenergia terjedése előbb-utóbb akadályokba fog ütközni. Nem történt semmi, így idén májusban először a nagy naperőművek hálózati csatlakozására hirdettek stopot. Most pedig a háztartási rendszerek kiépítését állítják le gyakorlatilag azzal a döntéssel, hogy felfüggesztik a betáplálás lehetőségét azoknál, akik a jövőben telepítenek napelemet.

A napenergia iránti érdeklődés nagyot ugrott az energiaválság kirobbanása óta: az alternatív energiaforrások közül a napelemet a legegyszerűbb telepíteni, pozitívumairól és negatívumairól már korábban is írtunk.

Mit jelent, hogy nem lehet betáplálni?

A napelemes rendszer időjárástól függően eltérően működik: nyáron – a napsütéses óráknak köszönhetően – jóval több energiát termel, mint a borús téli hónapokban. Ha túltermelés keletkezik, az el nem fogyasztott energiát a rendszer visszatáplálja a hálózatba. A hálózaton lévő energiához a fogyasztó akkor is hozzáférhet, ha a napelem nem termeli meg a szükséges mennyiségű áramot. A csütörtökön bejelentett változások alapján a hálózatra az új igénylők már nem táplálhatják vissza a fel nem használt energiát.

Sokan az éves szaldóelszámolás kiszámíthatósága miatt választották a napelemet. Az ad-vesz mérőóra segítségével a rendszer mérte az energia mennyiségét, azaz látta a fogyasztó, hogy az év végén a napelemek által termelt vagy a hálózatról igénybe vett energia volt-e több. Kormányzatilag az elszámolást egyébként is megszűntették volna, eredetileg a 2023-as év végén, a jelek afelé mutatnak, hogy ezt most előrehozták.

A szakembereket is meglepte

A Blikknek azt nyilatkozta Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség  kommunikációs ügyekért felelős alelnöke, hogy a bejelentés előtt nem egyeztettek velük a döntéshozók. A szakértő szerint a lakossági felhasználókat érinti hátrányosan a döntés. Hozzátette:

a drágulás viszont így, ebben a formában, szűkíti a felhasználók körét.”

A szakértő kifejtette: az, hogy csak szigetüzemű rendszert lehet majd telepíteni, átlagosan duplájára emelheti a telepítés költségét.

Mi lehet az alternatíva?

A bejelentés alapján a megoldást a hibrid rendszerek telepítése lehet. A hibrid rendszerek rendelkeznek akkumulátorral és önfenntartóan is tudnak működni, emellett pedig a hálózatba is vissza tudnak táplálni: az akkumulátor napközben összegyűjti a használaton kívüli energiát, amit a termelésen kívüli időszakban lehet felhasználni.

Ez az alternatíva azonban kevésbé hatékony, emellett az átállás – az adott rendszertől függően – drága lesz: a miniszter bejelentése alapján azoknak érné meg a napelem mellett letenni a voksukat, akik tárolót is kiépítenek mellé, azonban az jelenleg igen költséges.

A hibrid megoldás másik hátránya pedig az, hogy nem feltétlenül képes egy teljes ház villamosenergia-ellátását biztosítani.

A Qubit által megkérdezett szakértők szerint az észszerű megoldás az lett volna, ha megújítják a hazai villamosenergia-hálózatot, azon belül is a nagyjából mintegy 100 ezer kisfeszültségű, valamint több száz közép- és nagyfeszültségű trafókörzetnek a korszerűsítése. A mai bejelentés alapján erre nem fog sor kerülni.

The post Ennyivel drágulhat a napelemtelepítés – a lakossági felhasználók buknak az átalakításon appeared first on Forbes.hu.