:

A Revolut magyar kihívói: új bank lépett ringbe a diákok kegyeiért

A Revolut magyar kihívói: új bank lépett ringbe a diákok kegyeiért

Az ősz hagyományosan a tanév kezdete is egyben, ami egyet jelent a bankok rohamaival a középiskolások, de még inkább a kezdő főiskolások és egyetemisták pénzügyi kegyeiért. Az idei tanévkezdés azonban nemcsak a régi bankok küzdelmével telt, de megjelent a színen egy új szereplő is, amely kissé megbolygatja az eddig kialakult rendet. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakportál alapítója által írt vendégcikkből kiderül, hogy a hazai banki digitalizáció kivárt a fejlődéssel a nyáron, nagy bejelentés nem jött a bankoktól a mobilappjaik frontján, igaz, a nyár nem is szokott csúcsidőszak lenni ebből a szempontból.

Csúcson a hazai kártyás fizetési forgalom

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) aggregált statisztikai adatszolgáltatása brutális kártyás fizetési bővülésről számol be az idei tavaszról (II. negyedév). A vásárlások darabszáma 16,1 százalékkal, a vásárlások értéke 15,6 százalékkal nőtt az előző negyedéves adathoz képest. Noha szezonális ingadozások folyamatosan megfigyelhetők, a tavalyi II. negyedévhez képest még jelentősebb a bővülés: 28,6 százalék.

!function(e,i,n,s){var t="InfogramEmbeds",d=e.getElementsByTagName("script")[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async");

Még szembetűnőbb ez a változás, ha a készpénzfelvétellel vetjük össze a kártyás fizetés állását, hiszen sok-sok év után 2020 IV. negyedévében végre nemcsak darabszámban, de értékben is legyőzte a készpénzfelvételeket, a különbség azonban még sosem volt ekkora. Noha az elmúlt hat negyedévben – egy kivételével – mindegyikben nőtt a különbség a kártyás fizetés javára, de idén tavasszal ez az eddigi legnagyobb különbséget is bő 66 százalékkal haladta meg.

Negyedéves jelentés

Szakértőként minden magyar nagybanknál van lakossági bankszámlánk, melyeket több éve aktívan használunk. Ezzel a háttérrel egy több száz szempontból álló adatbázist építettünk fel a mobilbankok funkcióiról, amelyet hetente frissítünk.

Erre alapozva a Forbes.hu hasábjain rendszeresen beszámolunk arról, milyen változások zajlanak a mobilról intézhető pénzügyeink piacán idehaza és mi az, amit hiányolunk. Minden negyedévben elmondjuk az újdonságokat, melyekből kiderül, merre halad a hazai pénzvilág fejlődése a mindennapi pénzügyekben. Belenézünk a negyedévente frissülő aggregált hazai bankkártya statisztikákba és kiemeljük belőle azt, amit érdekesnek látunk.

Az előző negyedévben a bankkártyás vásárlási kedvezményekről írtunk annak kapcsán, hogy az Erste Bank egy újfajta, mobilapplikációból hangolható bankkártyás vásárlási kedvezményrendszert vezetett be. Hasonló létezett már az OTP Banktól és a Recash fintech cégtől is, de ez abban kínál újdonságot, hogy a kártyabirtokos vásárlási szokásai alapján állítja elő a sorrendet. Majd fogjuk látni, hogy ehhez kapcsolódik a mostani témánk, a diákszámlák is, ahol a bankkártyás vásárlási kedvezmény elkezdett hívószó – és ezzel verseny tárgya – lenni.

Az ősellenségnek tekintett készpénzfelvételt legyőző kártyás vásárlás örömteli változásának oka nyilván sokrétű, a koronavírus-járvány hatása azonban megkerülhetetlen. Az addigi enyhe különbségcsökkenés ugyanis a járvány időszakában, azaz 2020. I. negyedévében robbant be és attól kezdve tudott fordítani a kártyás fizetés. A változást nem alapozta meg, de segíthette a 2021-es kötelező elektronikus fizetési elfogadás is az online pénztárgéppel addig nem rendelkező kereskedőknél, ami az esetek döntő részében a kártyaelfogadást jelentette. Ez mintegy 60 ezer új hazai kártya-elfogadóhelyet jelentett pár hónap leforgása alatt.

Nagyon érdekes lesz kivárni az adatszolgáltatást arról, hogy mit hozott ez a trend az idei nyáron, illetve rekordot döntünk-e a karácsonyi időszakban.

Beszédesek a mobilfizetési számok is, melyek tavaly tavasz óta megállíthatatlannak tűnő arányban növekednek. Az idei II. negyedévben már 391 milliárd forintos forgalomnál jártunk, összesen 62 947 559 mobiltárcás tranzakcióval. Ez 33-34 százalékos bővülés az előző negyedévhez képest és 250-260 százalékos növekedés az előző év ugyanezen negyedévéhez képest.

Érdemes ezt összevetni a fizikai kereskedőknél itthon és külföldön lebonyolított vásárlások számával és értékével, melyből az derül ki, hogy egyre nagyobb szeletet hasít ki a mobiltelefonos fizetés. Az adatszolgáltatás kezdetén, két és fél éve ez az arány még csak 4-5 százaléknál járt, míg ma már 15-19 százalékos. Mindez azt jelenti, hogy ma már darabszámban átlagosan minden ötödik vásárlás mobiltelefonnal zajlik, a vásárlási érték 15 százalékát téve ki – azaz a kisebb összegű vásárlásoknál nagyobb arányban veszik elő a mobiljaikat az ügyfelek. Itt a változás kevéssé a koronavírus-járvánnyal függ össze, hiszen csak 2021 második félévében kezdtek ugrásszerűen növekedni a számok.

Az azonnali fizetési rendszer új szolgáltatásainak állása

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) három új szolgáltatása (fizetési kérelem, utalás másodlagos azonosítókkal, QR-kódos fizetés) közül a másodlagos azonosítók segítségével (tehát bankszámlaszám használata helyett e-mail címre, mobiltelefonszámra vagy adószámra, adóazonosító jelre) indított átutalást ma már minden bank mobilapplikációja „tudja”, így csak a másik két szolgáltatás versengése a kérdés. 2022 harmadik negyedévében az előző negyedévhez hasonlóan egyedül az OTP Bank szélesítette a fizetési kérelem szolgáltatást, új belépő azonban nem volt.

Ha versenynek tekintjük a háromból a két, teljes lefedettséggel rendelkező újdonság elterjedését, akkor a fizetési kérelem áll jobban, de valójában fej-fej mellett haladnak. Ráadásul nem is ugyanazoknál a bankoknál van elmaradva a két szolgáltatás.

A Magyar Nemzeti Bank egyik komoly célja, hogy mindhárom újdonság általánosan elérhető legyen a hazai bankokban. De már látszik a célegyenes: Bartha Lajosnak, az MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatójának interjúja szerint ugyanis mindhárom szolgáltatás – a fizetési kérelemnél legalább a fogadás, illetve a QR-kód esetében legalább annak olvasása – kötelező lesz a hazai bankokban.

Érdemes lesz majd megfigyelni, mely bankok lesznek a sereghajtók.

!function(e,i,n,s){var t="InfogramEmbeds",d=e.getElementsByTagName("script")[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async");

Újdonságok és kényelmi fejlesztések a hazai mobilalkalmazásokban

A Gránit Bank új mobilalkalmazással jelentkezett. A Gránit Family App szolgáltatásait később, a diákszámláknál részletezzük.

Az Erste Bank George Magyarország nevű applikációja ezentúl a hitelkártya számlakivonatok elérését is biztosítja. A számlatörténetet eddig is elérhették a hitelkártyások, de a számlakivonat nem volt letölthető, csak a bankszámlákhoz. Emellett az applikáció szeptember végén az alábbi új funkciókkal is bővült: indítható SEPA átutalás, kezelhetők az állandó forint megbízások, láthatók a tárolt dokumentumok és az alábbi biztosítások: Erste Védelem a Mindennapokra, Kockázati Életbiztosítás, Baleseti Védelmi Csomag, Utasbiztosítás és Gépjármű asszisztencia, Védelem Egészségbiztosítás.

A MagNet Magyar Közösségi Bank új funkciókat fejlesztett a MagNet MobilBank alkalmazásába. A tranzakciós adatok ezentúl PDF formátumban letölthetőek Android rendszeren, a bejelentkezett ügyfél adatai (név, felhasználónév) pedig megjelentek a menü tetején. Emellett az egyes tranzakciók letölthetővé és megoszthatóvá váltak iOS-en is azáltal, hogy minden egyes tranzakcióról PDF fájl készíthető, mely lementhető vagy továbbküldhető a szokásos megosztási menüvel.

Az ügyfelek visszajelzései alapján végzett több fejlesztést az OTP Bank Mobilalkalmazás fejlesztője. Fizetési kérelem érkezése, valamint elküldött fizetési kérelem címzett oldali elutasítása esetében push értesítést küld az applikáció. A 3DS (internetes vásárlás felhasználó általi engedélyezése) függő tranzakcióit már egyből a kezdőoldalon is megtalálják a felhasználók. Ezeket korábban csak push üzenetből benavigálva, vagy a függőben lévő tranzakciók között lehetett megtalálni. A 3DS jóváhagyást igénylő függő tranzakciókat el lehet fogadni vagy el lehet utasítani. Elérhetővé vált a fizetési kérelem küldése is új címzetteknek. Változott a partnerkezelés: a főmenüben a Partnereim menüpontból lehetőség nyílik új partnerek rögzítésére. Saját költési kategóriát is létre lehet hozni, valamint szerkeszthetők és törölhetők a korábban létrehozott saját költési kategóriák.

A Raiffeisen Bank myRaiffeisen mobilalkalmazásával nyomon követhetővé vált a havi bevételek és kiadások egyenlege, továbbá a hónap kedvenc márkája és a top-3 költési kategóriája. Az új funkciók az Elemzések menüpont alatt érhetők el a mobilapplikációban. A frissítés óta kezelhetővé váltak a mobil tokenek az Alkalmazás beállításai menüpontban, ahol aktiválhatók, felfüggeszthetők, újraaktiválhatók és törölhetők a mobil tokenek. A fejlesztés az ügyfelek igénye alapján történt. Megtekinthetők lettek a folyószámlához rendelt meghatalmazottak a Termékeim menü alatt. Egy készülő nagyobb átalakítás részeként változtattak a „Felhasználói fiókom” menün is.

A Revolut mobilalkalmazás egyik új verziójában zsargonmentes rövid leckéket hozott létre a bank, amelyekkel a felhasználók könnyebben megérthetik a kripto világát, beleértve a teljesen kezdőket is. Minden lecke végén egy kvízt lehet kitölteni, amelyért ingyenes DOT tokeneket lehet kapni. A fejlesztő emellett ügyfelei kérésére

megemelte a Junior kártyája limitjeit, így mostantól több pénzt is hozzá lehet adni a gyermek számlájához.

Elhomályosíthatóvá vált az egyenleg a Revolut alkalmazás kezdőképernyőjén. Az új Blur funkciót a képernyő lefelé fordításával érheti el a felhasználó.

Újabb részletek jelentek meg a virtuális bankkártyákról. Új animációval lehet lefagyasztani a virtuális kártyákat, továbbá néhány érintéssel át is másolhatók a kártyaadatok. Egy tetszőleges külső pénztárcába vagy hardveres tárolóeszközre is küldhető bármilyen kriptovaluta a Revolut mobilalkalmazásból. A Csoportszámlák, melyben egy már kifizetett tranzakciót szét lehet osztani mások között, új lehetőséggel bővült: már emlékeztető is küldhető a fizetési kötelezettségről. Ez megkönnyíti a tartozások beszedését, nem szükséges ugyanis telefonon vagy cseten emlékeztetni a partnert a fizetésre. De más új funkciók is megjelentek, például az adósságok felügyelete vagy a fizetettként történő megjelölés.

A Revolut áramvonalasította a pénzküldés funkciót is, mely mostantól csak a tényleg legszükségesebb lépéseket tartalmazza. A Revolut Szállások, vagyis az utazási ajánlatok keresője új szűrőkkel bővült, ilyen például ingyenes lemondás vagy az árban foglalt reggeli.

Ebben a cikkben a diákszámlákra fókuszálunk, melynek 18 éves kor alatti ügyfélköre a Revoluttól jelentős megújulást kapott. Az élénk neonsárga színvilágú, személyre szabható grafikájú bankkártya mellett több pénzügyi szabadság is fogadja a 18 év alatti ügyfeleket a Revolut Junior névről Revolut

Hirdetés

Cimkék

Keresés