:

Megmozdult egy ország – így tüntetnek a pedagógusok jogaiért

Megmozdult egy ország – így tüntetnek a pedagógusok jogaiért

Béremelés, munkaterhek csökkentése, sztrájkjog visszaállítása – országszerte tüntetnek a tanárok jogaiért.

Országszerte élőláncokkal és flashmobokkal tüntetnek tanárok, diákok, szülők és szimpatizánsok a pedagógus-béremelés mellett. A tanárok követelései között a kötelező 22-26 tanórás munkateher csökkentése, és a sztrájkjog visszaállítása is szerepet kap.

Mozzanatok a fővárosi demonstrációról:

A legtöbb tankerületnél élőláncos demonstrációt tartottak reggel. A Széll Kálmán téren negyed 8-tól flashmobot tartottak, körülbelül kétszázan jelentek meg, papírból rakták ki a „tanárok a diákokért, diákok a tanárokért, együtt az iskolákért” feliratot, majd osztályfőnökit, énekórát és fogadóórát is tartottak.A Móricz Zsigmond körtéren fél 8-tól nagyjából egy órán keresztül énekeltek a diákok az oktatás jövőjéért. „Nincs tanár, nincs jövő” – skandálták.Soroksáron reggel fél órán keresztül nagyjából 200-an alkotott közös élőláncot négy iskola.Több fővárosi és vidéki iskolában nem jelent meg a diákok nagy része, helyettük az élőláncokon vagy flashmobokon vesznek részt. Fél ötkor a Hősök terére várható nagyobb tömeg, innen a menet a Belügyminisztériumhoz vonul, de délután egykor a Deák Ferenc téren is tüntetnek. A demonstrációk mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete közösen hirdetett pedagógussztrájkot. A tanároknak huszadika körülre elfogy a fizetése – a bér nemcsak megalázó, hanem egyszerűen nem elég

A budapesti tüntetések mellett országszerte is demonstrálnak:

Miskolcon és Győrben délután négykor tartanak tüntetést, Debrecenben a budapestivel párhuzamosan zajlik a menet, több száz méteres élőlánc demonstrált a tanárok jogaiért,Szegeden öt iskola száll be az akciókba, reggel már több mint 30-an sztrájkoltak a Deák Ferenc Gimnáziumban, a Gábor Dénes Technikumb előtt 100-an tüntettek,Nyíregyházán este hattól fáklyás felvonulást tartanak.

Nem véletlen, hogy ma vannak az országos megmozdulások: pont egy éve fogalmazta meg a Pedagógusok Demoktratikus Szövetsége a sztrájkköveteléseit, szerintük „egy éve alázza a kormány az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit azzal, hogy semmibe veszi a követeléseket, és most már tárgyalóasztalhoz sem ül le.”

The post Megmozdult egy ország – így tüntetnek a pedagógusok jogaiért appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés