:

Parragh kontra MNB: a kamara elnöke szerint ebből nagy baj lehet

A hitelpiac kiszáradását, a beruházások visszaesését, vállalatok ezreinek a csődjét és a munkanélküliség növekedését hozza el az MNB mai váratlan döntése – mondta a Portfolio-nak Parragh László, az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, miután a jegybank a forint árfolyamát stabilizálandó kamatemelést jelentett be pénteken reggel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai döntése nyomán várhatóan teljesen kiszárad a hitelpiac a következő időszakban – mondta Parragh, aki szerint vállalkozások tömege fog csődbe menni annak nyomán, hogy nem tudnak majd megfizethető hitelhez jutni.

Az új, drasztikusan megemelt kamatszint mellett pedig a már meglévő hitelük is visszafizethetetlen lesz sokak számára.

Az érvényben lévő moratórium elodázhatja a problémát, de amikor annak vége lesz, tömeges bedőlések várhatóak – tette hozzá.

Több ebből Óriásit ugrott a forint az MNB döntésére Brutális döntést hozott az MNB, hogy megállítsa a forint zuhanását

A jegybank reggel jelentette be, hogy rendkívüli döntést hoz, erre azonnal megugrottak a BUBOR kamatok. „A hitelfelvétel és a vállalati beruházások zuhanására számíthatunk, a vállalati csődök nyomán pedig meg fog emelkedni a munkanélküliségi ráta” – prognosztizálja Parragh László.

A mai, drasztikus kamatemelés egyáltalán nem transzparens és teljesen váratlanul érte a vállalati szektort. Sorra hívnak a cégvezetők, hogy ami most történik, az halálossá válhat számukra – jelezte az elnök. A rendkívüli kamatemeléssel kiszárítják a hitelpiacot és recesszióba taszíthatják a gazdaságot. Parragh László úgy látja, ez teljesen szembe megy a kormány eddigi gazdaságpolitikájával, amely a növekedést igyekszik támogatni.

The post Parragh kontra MNB: a kamara elnöke szerint ebből nagy baj lehet appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés