:

Éjszaka még több hitelre kiterjesztették a kamatstopot

Éjszaka még több hitelre kiterjesztették a kamatstopot

Nemcsak a jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstop idejét, de azok körét is kiterjesztette a kormány, akikre vonatkozhat.

A decemberről júniusra hosszabbított, jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstoppal az ötéves kamatperiódusú jelzáloghiteleseket is menti a kormány. Pénteken késő este jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, ami szerint kibővült a támogatottak köre.

Pénz Forbes 3 perc olvasás
Brutális döntést hozott az MNB, hogy megállítsa a forint zuhanását
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Parragh kontra MNB: a kamara elnöke szerint ebből nagy baj lehet

Amit eddig is tudtunk

Azt már szeptember közepén közölték, hogy a jelzáloghitelekre legutóbb 2022. december 31-ig meghosszabbított kamatstopot 2023. június 30-ig kitolják. Ez alapján a referenciakamathoz kötötten változó kamatozású lakáshitelek kamatát csak a 2021. október 27-i referenciakamat mértékének megfelelően lehet emelni.

Ez azokat a jelzáloghiteleket érinti, amelyek kamatperiódusa egyéves vagy annál rövidebb, és a BUBOR a referenciakamata. Az ilyen hitelt törlesztőknél a kamatfordulókor csak a tavaly október végi referenciakamatokat alkalmazhatják, így a törlesztőrészlet csak kisebb mértékben emelkedhet.

És ami újdonság

Az új jogszabály másik passzusa kiterjeszti az eddigi kamatstopot olyan hitelekre, amelyekre eddig nem vonatkozott.

A rendelet kimondja, hogy a kamatstop szabályait

a lakáscélú állami támogatásnak minősülő,fogyasztóknak nyújtott kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre,a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre,valamint 2022. november 1-től a legfeljebb 5 éves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott nem kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre

is alkalmazni kell – derül ki a Bank360.hu ismertetéséből.

A mostani módosítás nélkül az ilyen, például ötéves kamatperiódusú lakáshiteleknél beállna a magas kamat, miközben a referenciakamatos, rövidebb kamatperiódusú adósok továbbra is élveznék a védelmet.

A mostani változtatással lényegében az összes olyan jelzáloghitelesre kiterjesztik a kamatstop védelmét, akinek ezután lesz a kamatfordulója 2023. június 30-ig.

The post Éjszaka még több hitelre kiterjesztették a kamatstopot appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés