:

18 ezer háztartást láthatna el ez a szélerőmű

18 ezer háztartást láthatna el ez a szélerőmű

Hihetetlen rekordot ért el a német Siemens és a spanyol Gamesa vállalat közös szélturbinája, amit mindössze 10 hónapja helyeztek üzembe Dánia partjainál. A turbina egyetlen nap alatt 359 megawattórányi energiát állított elő, ezzel pedig megdöntötte az egy nap alatt egyetlen turbina által termelt energiarekordot – írja a hvg.

Az üzemeltetők szerint a 359 megawattórányi energiával egy közepes méretű elektromos autó nagyjából 1,8 millió kilométert tudna megtenni. Az SG 14-222 DD egyébként évente mintegy 18 ezer háztartásnak elegendő energiát képes megtermelni.

A tengeri szélturbina paraméterei sem elhanyagolhatók: 108 méter hosszú lapátokkal van felszerelve.

Az ezek által lefedett terület elképesztő 39 ezer négyzetmétert tesz ki. A két cég júniusban 60 darab SG 14-222 DD típusú szélturbinára kapott megrendelést, amiket a skóciai Moray West tengeri szélerőműparkban fognak telepíteni. Ennek teljes kapacitása elérheti majd a 882 MW-ot. A szériagyártás várhatóan 2024-ben kezdődik meg.

Lányi Örs további cikkei Ukrajna után Európában is erősödhetnek az orosz kibertámadásokNegyedszer kaphat milliárdos büntetést a Google EurópábanA fiatalok minimum harmada hazudik a koráról az interneten

The post 18 ezer háztartást láthatna el ez a szélerőmű first appeared on 24.hu.