:

Inflációs válságban a világ legdrágább országában − költséghatékony tippek Izland bejárásához

Inflációs válságban a világ legdrágább országában − költséghatékony tippek Izland bejárásához

Igen, ez lehetséges. Ráadásul úgy, hogy az igényeidből sem nagyon kell alább adnod.

Izland mindig is a bakancslistám dobogós helyei között szerepelt. Évek óta csorgó nyállal nézegettem a Google képtalálatain a gejzíreket, a fekete homokos tengerpartot, a bazaltorgonákat és a brutális vulkánokat, de a hatszámjegyű repjegy és szállásárak láttán eddig a terv halasztása mellett döntöttem.

Aztán március környékén elegem lett, és eldöntöttem, hogy nem várok tovább. Mikor találtam egy relatíve elérhető árú retúrjegyet, riasztottam a jól összeszokott, ötfős lánybandát, és szerencsére mind egyetértettünk abban, hogy útra kell kelni.

Millióink továbbra sem voltak az útra, elszántságunk és spórolási praktikáink viszont igen.

Bár fél évvel ezelőtt nem kalkuláltunk azzal, hogy ilyen szinten bezuhan a forint, még a kialakult helyzethez képest is sikerült költséghatékony, de komfortos utazást szervezni. Most megosztom a tapasztalataimat arról, min érdemes, és min felesleges spórolni.

+ 17 kép a galériában + 17 kép a galériában Izlandon nagyon szigorúan védik a természeti kincseiket, szinte kizárólag a főutat szabad követni, a lávamezőre tilos rálépni. (20 kép)

1. Repjegyfoglalás csütörtöktől keddig

Rejkjavíkba egyedül a Wizzair indít átszállás nélküli fapados járatot Budapestről, a 4,5 órás repülőút ára pedig nagyban függ az évszaktól. Mármint, attól a kettőtől, amit az izlandiak számon tartanak: náluk csak tél és nyár van. Télre jóval kedvezőbb áron kínálnak repjegyeket, cserébe a Nap mindössze 2-3 órát van fenn, kirándulás közben pedig -3 fokkal és 80 km/órás széllel kell harcolni. Az időjárás nyáron kegyesebb, de messze van az ideálistól, a repjegyek ára pedig ehhez képest az egekbe szökik. A tavasz és az ősz mindkét szempontból átmenetet képez, ár-érték arány szempontjából így az október mellett tettük le a voksunkat. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor van a legnagyobb esély az északi fény elcsípésére! (Spoiler: sajnos nem láttuk.)

Bár a szabadságok szempontjából mindenki péntektől vasárnapig utazik legszívesebben, ebben az időintervallumban az árak is duplájukra emelkednek, így maradt a kedd, a szerda és a csütörtök.

A csütörtöktől keddig tartó utunk 65 ezer forintos retúrjegyből jött ki, úgy, hogy ha plusz egy napot csúsztattunk volna a hétvége javára, már duplázódott volna az összeg.

Aki a római és athéni fapados repjegyekhez szokott (6-7 ezer forintokért), talán egy ilyen összeg láttán is felhúzza a szemöldökét, de higgyétek el, Rejkjavíkba aligha találni ennél jobb ajánlatot. 

Pro tipp: ha többen mentek, lehetőleg egyszerre és egy gépről foglaljátok le a jegyeket. Minél többet nézegetitek az ajánlatokat, annál magasabbra szökik a repjegyek ára. Ha ez nem megoldható, használjatok inkognitó ablakot. 

2. Öten minden olcsóbb, mint egyedül vagy ketten

Minél többen mentek, annál többfelé oszlik a költség. Legalábbis, ami a bevásárlásokat, az autóbérlést és a szállást illeti. Utóbbiról majd később, de az autó kapcsán fontos tényező, hogy a szigeten gyakorlatilag ismeretlen a távolsági tömegközlekedés fogalma, a buszt és a vonatot hírből sem ismerik, így az autó az egyetlen esélyed arra, hogy bejárd a fő természeti látnivalókat. Ezen nem érdemes és nem is lehet spórolni, kivéve, ha az egész kiruccanást Rejkjavíkban tervezed eltölteni. (Ne tedd.) Bár az izlandiak nagyon jó utakat építenek, az időjárásba ők sem tudnak beleszólni. A jégeső, a hó, a brutális szél és a lankás területek miatt jól jött a négykerékmeghajtásos autó − és bár ez az egyik legnagyobb kiadás az izlandi kaland alatt, a végeredmény tekintetében nem mindegy, hogy kettő vagy öt ember között oszlik el a bérlés költsége.

A hat napra végül egy KIA RIO-t béreltünk, ami a biztosítással együtt 44 603 Ft-ba került fejenként, az üzemanyag pedig körülbelül 23 ezer Ft-ot dobott rá egy személynek.

Pro tipp: érdemes lecsekkolni, kitől bérelsz autót, a Blue Car Rental kocsijaival például kedvezményes áron tankolhattunk több benzinkútnál is. Emellett minden út előtt meg kell nézni az időjárási előrejelzést és az útviszonyokat is, ugyanis a szeszélyes idő miatt gyakran lezárnak izlandi utakat.

3. Szállás − a Home Exchange nem jött össze, Airbnb viszont volt jó áron

Mivel sokan riogattak a magas szállásárakkal, első körben az alternatívabb megoldások között néztünk körbe. A Couchsurf-öt és a HomeExchange-et pont a hozzánk hasonló utazók számára találták ki: ha a kiruccanást szívesen összekötöd barátkozással, bízol az emberekben, nem okoz problémát megosztani másokkal az életteredet, és akár te is szívesen fogadod az otthonodban a turistákat, érdemes regisztrálni az oldalakra. Legalábbis, két főig biztos. A Couchsurf-öt korábbi tapasztalataim alapján meg sem próbáltuk öten, a HomeExchange-en pedig friss regisztrálóként senki sem fogadott be bennünket − talán a korábbi referenciák híján, talán a magas létszám miatt. Ebben az egyben nem vált hasznunkra a csapatunk mérete, de mikor reményvesztetten átnyargaltunk az Airbnb és a Booking felületére, már nézhettünk nagyobb szálláshelyeket, ahol megoszlott a költség.

A szállások kiválasztásánál elsősorban az ár-érték arányt és a praktikusságot tartottuk szem előtt. Igyekeztünk olyan lakást keresni, ahol minimum két fürdőszoba van, mert amit pénzben megspórolnánk egy kisebb hellyel, az időben megfizetődik egy nagyobbal. Pláne, hogy az árdifferencia közel sem akkora, hogy erre áldozzunk be több órát a reggelekből.

Végül két szállást foglaltunk − egyet Rejkjavíkban, egyet Víkben − a kettő összköltsége 128 ezer forintra jött ki fejenként.

Ezeket jó tudni, mielőtt Izlandra utazol: lakosság: 360 ezer fő, az ország lakosságának 60 százaléka Rejkjavíkban él a vulkanikus tevékenység miatt a sziget területe folyamatosan növekszik nagyon szigorúan védik a természeti kincseiket, szinte kizárólag a főutat szabad követni, a lávamezőre tilos rálépni összesen 140 vulkán van, és több mint ezer kráter, 26 vulkán ma is aktív itt található Európa legnagyobb összefüggő jégmezője: a Vatnajökull területe 8,5 ezer km2 a Golden Circle, azaz Arany körút túra egy 300 km-es körút, mely Reykjavíkból indul Izland középső területe felé, és érinti a legfontosabb látnivalókat

4. Kajaküldés bőrönddel 

Bár általában egy darab hátizsákkal utazunk, ezúttal három feladott poggyászt vásároltunk a repülőre, amiket szinte kizárólag tartós élelmiszerrel töltöttünk meg. Ennek első lépéseként összeállítottunk egy ötfogásos menüsort, ami mind az ötünk igényeinek megfelelt: reggelire zabkását ettünk, napközben mindenki egyénileg csomagolt szendvicset, vacsorára pedig közösen főztünk, így a csomagba kása, pesto-és paradicsomszósz, kifőzhető tészta, tonhalkonzerv, rizs került. Mivel a poggyászfeladás is költséges mulatság − bár még mindig olcsóbb, mint helyben vásárolni − öten összesen három poggyászjegyet vettünk, és azokat pakoltuk meg a megengedett 10 kilóig.

Ez így fejenként 16 ezer forint plusz költséget jelentett, amivel megspóroltuk a kinti étkezések árát. Olyannyira, hogy a szigeten töltött hat nap alatt maximum 10 ezer forintot költöttem, de abban már a szuvenír és a parkolójegy is benne volt.

Pro tipp: ha muszáj helyben vásárolni, a Bónust, a Krónant és az Aldit ajánlják a helyiek, ezekben a boltokban a legalacsonyabbak az árak. Egy üveg víz ára kb. 730 Ft, egy félkilós kenyér 1100 Ft, a tojás 2000 ft, egy csésze kávé pedig 1600 Ft-nak felel meg.

The post Inflációs válságban a világ legdrágább országában − költséghatékony tippek Izland bejárásához appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés