:

Házasodnál? Előtte ezt az öt kérdést tegyétek fel egymásnak!

Házasodnál? Előtte ezt az öt kérdést tegyétek fel egymásnak!

Az eljegyzés és a házasságkötés sokak számára mintha egyetlen, Instagramra kerülő tökéletes pillanatot és napot jelentene, holott az eredeti terv szerint egy egész életen át tartó szövetségre lépést képviselnek. Mik azok a kérdések, melyeket egy ilyen fontos döntés meghozatala előtt mindenképpen fel kell tenniük egymásnak a párok tagjainak? Egy válóperes ügyvéd szerint öt témát kell alaposan kivesézni.

Kelly Chang Rickert válóperes ügyvéd anyalapunknak, az amerikai Forbes-nak írta meg, milyen öt kérdést kell tisztáznunk a házasságkötés előtt, ha nem akarunk egy kollégája irodájában kikötni. Chang Rickert velős tanácsaival meghódította a TikTokot és a közösségi média más platformjait. Ő maga boldog házasságban él, de munkája során is elég tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy segítsen abban, milyen témákat kell még időben megtárgyalni a frigyre lépő feleknek.  

1. Mennyire vagy hitelképes?

Elsőre furcsának tűnhet, hogy hitelképességi jelentést kérjük szerelmünktől, de a pénz fontos! – írja Kelly Chang Rickert. Nem arról van azonban szó, hogy bevételeitől tegyük függővé, valóban házasságot akarunk-e vele kötni.

„Jobb olyannal frigyre lépni, aki kevesebb bevétel mellett a keretei között tartja életszínvolát, mint egy olyannal, aki sokat keres, de túlköltekezik.”

Egy ilyen jelentés arra is fényt derít, milyenek az illető költési és fizetési szokásai: elkölti-e a teljes bevételét, vagy képes egyensúlyt fenntartani. Kiderül, van-e (és mennyi) hitelkártyája, hitelképes-e, van-e adóssága. (Ezen a tanácson természetesen érzékelhető, hogy a hitelkártyák és hitelkártya-adósságok “őshazájából”, Amerikából érkezett, de költési szokások ettől eltekintve is fontosak.)

Legyél jobb! Forbes 6 perc olvasás
„A te korodban már kéne egy társ” − mi kell ahhoz, hogy végre véget érjen a szingli-szégyenítés?
Legyél jobb! Somogyi Szonja 13 perc olvasás
Ez az otthonszülés már nem az az otthonszülés
Legyél jobb! Forbes 5 perc olvasás
Lesben álló zaklatók, netfüggőség, visszaélés az adatokkal – 7 hasznos tanács, hogy megvédd a gyereked az internet veszélyeitől

A pénzügyek kezelésének mikéntje messzire mutathat: „A túlzó költés gyökerében akár olyan problémák is rejtőzhetnek, mint a nárcizmus vagy egy nagyon bizonytalan személyiség” – mondja Chang Rickert.

2. Akarsz gyereket? Mennyit? Mikor?

Az egyik legkritikusabb kérdés a gyerekvállalás. Tisztázni kell mielőbb, ha valaki egyáltalán nem szeretne, vagy szeretne, de később. És azt is, ha valaki egy percet sem akar várni és azonnal belevágna. Ki mekkora családot szeretne?

A gyereknevelés a legnagyobb elköteleződés. Ez nem csak 18 évet jelent, egy életen át tart. Teljesen megváltoztat téged és a házasságodat is.

Az, ha nem beszéljük meg az ezzel járó felelősségeket, az egyik leggyakoribb oka a válásoknak” – hangsúlyozza az ügyvéd.

Mi történik, ha nem sikerül természetes úton? Adoptálunk? Belevágunk meddőségi kezelésekbe? Chang Rickert rendszeresen foglalkozik olyan párok válásával, melyeknek egyik tagja meddőnek bizonyult. Ezek a kezelések nagy megpróbáltatást jelentenek anyagi és érzelmi szempontból is. Nem minden pár marad együtt a végére.  

De ha megszületik a baba, akkor is számtalan vitás helyzet adódik. Ki gondozza az első időszakban, ki marad otthon? Meddig? Ki milyen területen veszi ki a részét a feladatokból?

Az ügyvéd szerint át kell beszélni az elvárásokat, és a nevelési stílust is.

3. Te kitakarítasz, én meg vacsorát főzök

A mindennapok menedzselésének központi eleme a háztartás. Az otthonunk nem takarítja ki magát, az ebéd pedig nem fő meg magától. A gördülékeny mindennapok érdekében – hacsak nem többfős személyzet ügyel ránk – fontos egyezségre jutni a gyereknevelésen kívüli feladatok felosztásában.

Ha mindketten teljes munkaidőben dolgoztok, a háztartás elengedésével idővel rumlissá válhat az otthonotok, ami a frusztrációt és feszültségeket okozva akár a kapcsolat kárára is mehet.

4. Let’s talk about sex, baby

A mézeshetek nem tartanak örökké, a kezdeti lángolás idővel alábbhagy. Pláne, ha már 1-2 gyerek szuszog a szomszéd szobában. Chang Rickert szerint fontos átbeszélni, kinek mik az igényei, mi számára az ideális gyakoriság, miben leli örömét, mi az, ami nem fér bele neki egy tartós kapcsolatban.

Több ebből A zaklató gyerekek nagy része a saját otthonában áldozat – Forbes × Mélylevegő Magyar edtech cég talált ki tananyagot a klímaváltozás oktatására

5. Jó futást, drágám, addig én tespedek itt a kanapén!

A válóperes ügyvéd irodájában szintén gyakran fordulnak meg olyan párok, akiknek egyszerűen a sporthoz, az egészséges életmódhoz fűződő kapcsolatuk különbözőségei vezettek a szakításhoz.

„Nézzünk szembe a tényekkel: ha gyorskaján élő, sohasem sportoló ember vagy, nem számíthatsz hosszútávú kapcsolatra egy triatlonista vegánnal.”

Az évek során felhalmozódnak annak a következményei, ha valaki nem törődik az egészségével: ami fiatalon még nem érezhető, az idősebb korban jelentősen megmutatkozhat.

The post Házasodnál? Előtte ezt az öt kérdést tegyétek fel egymásnak! appeared first on Forbes.hu.