:

Leszakadófélben Magyarország a Világbank friss listáján

2011-ben készített először globális szintű felmérést a pénzügyi szolgáltatások hozzáférhetőségéről a Világbank. Kijött a legfrissebb ranglista, Magyarország helyzete nem fest jól régiós összehasonlításban.

Megjelent a Világbank legújabb felmérése a pénzügyi szolgáltatások elérhetőségéről. A legfrissebb Global Findex Database összeállítása 125 ezer ember megkérdezésével zajlott 123 országban, a felállított indikátorok a formális és informális pénzügyi szolgáltatások igénybevételének és hozzáférhetőségének szintjén mutatják. Az eredményekről a Portfolio.hu írt összefoglalót.

A tanulmányból kiderül, hogy a magasabb jövedelmű országokban szinte mindenki számlatulajdonos, de van néhány kivétel. A tanulmány kiemeli Horvátországot, Uruguay-t, valamint Magyarországot: mindhárom országban jelentős (kétszámjegyű) különbség mutatható ki a háztartások leggazdagabb 60 százaléka és a legszegényebb 40 százalék között a számlatulajdonosok arányát illetően.

Több ebből Újra menteni kellett a forintot. Megérte? Aligha Kell-e IMF-pénz? Ezt mondja Varga Mihály

Magyarországon a Világbank adatai alapján 88 százalékra tehető a számlatulajdonosok aránya a felnőtt lakosság körében.

Ezzel szemben Lengyelországban 96, Csehországban 95, Szlovákiában 96, Szlovéniában 99, Romániában pedig 69 százalék a számlatulajdonosok aránya a felnőtt lakosságon belül. Régiós szinten a különbségek elsőre nem tűnnek durvának, de egyértelműen kirajzolódik, hogy Romániát leszámítva a többi régiós ország közül többen is közelítik a teljes lefedettséget.

A tanulmány kiemel egy másik érdekes adatot is, Magyarországon még mindig 1 milliónál többen kapják készpénzben a kormányzati kifizetéseket.

A Világbank említ néhány sikersztorit is, kiemeli többek között Kenyát, Bangladest, Chilét, a Fülöp-szigeteket és Indiát.

Magát a rangsort itt lehet nézegetni.

The post Leszakadófélben Magyarország a Világbank friss listáján appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés