:
Breaking News

Akárhogy takarékoskodunk, egyheti földgáz árát minden évben elpazaroljuk

2020-ban 1 százalék volt a gázhálózati veszteség.

Évente 100-180 millió köbméter földgáz szivároghat el itthon, írja a Magyar Természetvédők Szövetségének sajtóközleménye. Másképp fogalmazva: egy téli hétre szükséges földgáz árát húzza ki a pénztárcánkból a gázinfrastruktúráink metánszivárgása.

„Magyarországon a gázhálózati veszteség, azaz a földgáz tárolásához, elosztásához és felhasználásához kapcsolódó veszteség 2020-ban 1 százalék volt a jelentett adatok szerint. 2020-ban 10,6 milliárd köbméter volt a hazai gázfelhasználás, annak az 1 százaléka 106 millió köbméter. Így a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adataival felszorozva becslésünk szerint hazánkban évente mintegy 100-180 millió köbméter földgáz szivároghat el a gázinfrastruktúránkból. A metánszivárgással tehát akár egyheti téli földgázunk is veszendőbe mehet. Az új gázinfrastruktúra beruházások tovább növelnék az üvegházhatású gázkibocsátást” – hívta fel a figyelmet Molnár Mátyás, a Magyar Természetvédők Szövetségének energia programfelelőse.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásához nemcsak a földgáz elégetése járul hozzá, hanem annak a hazai gázinfrastruktúrából való szivárgása is. A földgáz 80-95 százalékban metánból áll, amely hosszú távon nyolcvanszor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid, emiatt jelentős szerepe van az éghajlatváltozás súlyosbodásában, írja a közlemény.

Emiatt az MTVSZ szerint Magyarországnak minél előbb csatlakoznia kell a Globális Metánvállalás kezdeményezéshez. A projekt célja, hogy a csatlakozó országok 2030-ra önként vállalják emberi tevékenységből származó metánkibocsátásuk 10 éven belüli 30 százalékkal való csökkentését a 2020-as szinthez képest, ami a gázinfrastruktúrákból elszivárgó metán problémájának kezelését is eredményezi. Ehhez a vállaláshoz eddig több mint 120 ország csatlakozott, Magyarország viszont egyelőre nem. A kezdeményezés fontosságát még hangsúlyosabbá teszi, hogy az IEA elemzése szerint globálisan az energiaipar valós metánkibocsátása akár 70 százalékkal is magasabb lehet, mint a hivatalosan jelentett adatok.

A gázimport 20 százalékát lehetne megspórolni

Az MTVSZ szerint Magyarországnak a csatlakozás mellett érdemben hozzá kell kezdenie a metánkibocsátás mérsékléséhez az érintett ágazatok, mint a mezőgazdaság, hulladék- és szennyvízgazdálkodás, illetve kiemelten az energiaágazat stratégiai „metánmentesre”, karbonmentesre történő átalakításával. Mindezek mellett – ahogy azt a Nemzeti Energiastratégia is rögzíti – a lakóépületek korszerűsítésével (energiahatékonysági és megújuló energia beruházásokkal)

a hazai fűtési célú gázfogyasztás 2030-ra évi minimum 2 milliárd köbméterrel lenne csökkenthető,

ami a jelenlegi gázimportmennyiség közel 20 százaléka.

The post Akárhogy takarékoskodunk, egyheti földgáz árát minden évben elpazaroljuk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés