:

Megvan, kik profitálhatnak a Vodafone Magyarország eladásából

Megvan, kik profitálhatnak a Vodafone Magyarország eladásából

Mint arról augusztus végén beszámoltunk, az állam a 4iG-vel közösen, összesen mintegy 715 milliárd forintért (1,8 milliárd euróért) vásárolhatja meg a Vodafone Magyarországot. Most pedig úgy néz ki, az is megvan, mire költheti ezt a hatalmas összeget a Vodafone-csoport: Németországban építhet ki modern optikai hálózatot – írja a Reuters.

Kapcsolódó Gigaüzlet: a 4iG és a magyar állam megvásárolhatja a Vodafone Magyarországot Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezi a 715 milliárd forintos tranzakció nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítését.

A Németországban piacvezető Deutsche Telekomot beérni szándékozó vállalat hétfői bejelentése szerint az amszterdami székhelyű, kábeles infrastruktúra-specialista Altice-szal közösen 7 milliárd euró értékben épít majd ki optikai hálózatot az elkövetkezendő években az országban. A projektet 2023 első felében zárhatják le.

A FibreCo-nak nevezett vegyesvállalat a hatéves projekt részeként közel hétmillió német háztartást fedne le a legmodernebb FTTH-alapú hálózattal. Ezek között olyan új helyszínek és területek is vannak, ahol a Vodafone meglévő, rentábilisan már nem továbbfejleszthető DOCSIS-alapú kábelhálózattal rendelkezik, teszi hozzá a hwsw. A vállalatban a két cég 50-50 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik majd, a beruházási projektet pedig 70 százalék hitelből finanszírozzák.

A fennmaradó önrészhez 1,2 milliárd eurónyi készpénzzel járulhat hozzá a Vodafone Csoport. Ez 600 millió euróval kevesebb, mint amennyit a londoni székhelyű cég remél a Vodafone Magyarország értékesítéséért.

Az augusztusban közzétett részletek szerint a magyar állam és a 4iG Nyrt. együttesen 1,8 milliárd eurót fizetne a magyar leányvállalatért, amelynek 49 százaléka lenne az államé, 51 százaléka pedig a 4iG-é. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az üzlet nyilvánosságra kerülése után jelezte, kezdeményezi a 715 milliárd forintos tranzakció nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítését.

Lányi Örs további cikkei Elmaradhat idén a Black Friday2030-ra elkészülhet a rák elleni vakcinaFeleslegessé válhat az ember az építkezéseken

The post Megvan, kik profitálhatnak a Vodafone Magyarország eladásából first appeared on 24.hu.