:

Közel a rák elleni vakcina, 8 év múlva már akár beadható is lesz – mondják Karikó Katalin cégénél

A Biontech már a világjárvány előtt is dolgozott a rákot kezelő vakcinákon, a covid háttérbe szorulásával most újra fókuszba került a fejlesztés. Akár már ebben az évtizedben is elérhetőek lennének.

Uğur Şahin és Özlem Türeci, a Biontech társalapítói szerint az mRNS-alapú covid-vakcina felhasználható lenne a rákos sejtek elpusztítására. A The Guardian azt írja, a Biontech férj-feleség vezetőpárosa szerint a rákot megcélzó oltások még az évtized vége előtt elérhetőek lehetnek.

Türeci a BBC vasárnapi műsorában beszélt arról, hogyan lehet a covid-vakcinák alapjául szolgáló mRNS-technológiát felhasználni úgy, hogy az immunrendszer megtámadja a rákos sejteket.

Hogyan működik az mRNS-technológiával készült vakcina?

A vakcina legyengített vagy inaktivált vírus helyett olyan genetikai információt (mRNS-t) juttat a szervezetbe, ami megtanítja az immunrendszert a koronavírus tüskefehérjéjének lemásolására. A tüskefehérje teszi lehetővé a koronavírus számára, hogy bejusson az emberi sejtekbe és ott elszaporodjon. Az mRNS-vakcinákba kódolt utasítás nyomán a szervezet maga hozza létre a tüskefehérjét, megismertetve vele az immunrendszert, ami így készen áll annak legyőzésére a vírussal való megfertőződés esetén.

A megközelítés alkalmazható az immunrendszer felkészítésére is a rákos sejtek felkutatására és elpusztítására is, mondta a BBC műsorában Türeci. A különbség értelemszerűen az lenne, hogy a vakcina ahelyett, hogy vírusokat azonosító kódot hordozna, a rákos antigének kapcsán tartalmazna genetikai utasításokat.

A Biontech már a világjárvány kitörése előtt dolgozott az mRNS-alapú rákvakcinákon, de a globális vészhelyzetben a covid-vakcinák fejlesztése mellett döntöttek. A cég jelenleg számos rák elleni védőoltással rendelkezik klinikai vizsgálatokban.

A német cég azt reméli, hogy a bélrák, a melanoma és más ráktípusok kezelését is kifejleszthetik, de még sok akadály áll előttük. A daganatokat alkotó rákos sejtek sokféle fehérjével megtűzdelhetők, ami nehézzé teszi olyan vakcina előállítását, ami az összes rákos sejtet megcélozza, de az egészséges szövetet nem.

Fotó: Özlem Türeci és Uğur Şahin, a Biontech alapítói a kölni városházán vesznek át díjat

The post Közel a rák elleni vakcina, 8 év múlva már akár beadható is lesz – mondják Karikó Katalin cégénél appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés