:

Önmagában nincs sok értelme a Telekom saját márkás mobiljának

Önmagában nincs sok értelme a Telekom saját márkás mobiljának

Kézbe vettük, megnyomkodtuk a Telekom új csodafegyverként beharangozott, állítólag a Google-val együtt fejlesztett telefonját, a T Phone Pro 5G-t, és nem értjük, hogy mi a terv.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a Telekom nagy dirrel-dúrral jelentette be, némiképp váratlanul, hogy új, saját márkás telefonokkal lép színre a T Phone 5G és a T Phone Pro 5G nevű modellekkel.

A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Önmagában nincs sok értelme a Telekom saját márkás mobiljának
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Telefontuning a legmagasabb szinten: megérkezett az év egyik legizgalmasabb mobilja
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Van bármi értelme a hajtogatható kagylótelefonnak, vagy totális zsákutca és felesleges luxus ez az irány?

Ezekről a cég előzetesen azt állította, hogy a Google-val együtt fejlesztették ki őket, ami nagyon jól hangzott, és hogy az “exkluzív megjelenésű mobilok figyelemreméltó specifikációkkal rendelkeznek” a maguk kategóriájában, szóval muszáj volt kipróbálni az egyiket, konkrétan a nagyobb tudású T Phone Pro 5G-t hogy megnézzük mennyire versenyképes a valóságban.

Dizájn: átlagos

Az exkluzív dizájn azt jelenti a valóságban azt jelenti, hogy az egyik gombot beszínezték magentára, a hátlapon a kamerákat pedig úgy helyezték el, mint egy-két régebbi Samsung mobil esetén.

Kézbe fogva pedig nincs semmilyen prémium érzete az embernek, mert a hátlap kopogós műanyagból van, a frontfelületen pedig egy hagyományos notch kapott helyet a sokkal menőbb, kijelzőbe vágott kamerasziget helyett.

A hajtogathatós Samsung Galaxy Fold és LG Wing, a LED-ekkel felpimpelt ASUS ROG és Nothing Phone, a bőr hátlapos Realme GT exkluzív dizájnnal bír, ez a telefon viszont nem.

A modell nem víz- és porálló, az ütéseket is rosszul tolerálja, viszont tény, hogy a mai divattal szembemenve a fejhallgató kimenetet nem spórolták le róla, amiért kövér piros pont jár!

A gomb színe jelenti az exkluzivitást….

Képernyő: csalódás

Ma már ott tartunk, hogy az alsó középkategóriás, 50-60 000 forintba kerülő mobilok között is jó pár olyan akad, amely OLED kijelzővel rendelkezik, viszont itt be kell érni egy alacsony, HD felbontású, 6,25 hüvelykes LED LCD képernyővel.

A kijelző fronton többet vártunk

Ennek színei fátyolosabbak, nem annyira átütőek, a betekintési szöge pedig sokkal rosszabb, hiszen ha oldalról nézzük, akkor látványosan fakulni kezdenek a tónusok. A képfrissítési ráta 60 Hz, ami fele annyi, mint amit a mai jobb telefonok produkálnak. A maximális fényerő alacsony (a méréseim szerint 355 nit), emiatt pedig napfényben már alig látszódik belőle valami.

Ebben a megjelenítőben maximum az a figyelemreméltó, hogy hogyan képzelték betenni egy ilyen árú, “Pro”-nak nevezett termékbe.

Teljesítmény: gyenge

A készülékbe egy meglehetősen gyengécske hardver került, hiszen bár a 6 GB RAM nem rossz, azonban a MediaTek Dimensity 700 chipset minden csak nem modern. Ez persze még feltétlenül lenne gond, hiszen az optimalizálással lehetne orvosolni a problémák egy részén.

Viszont ez a jelek szerint nem jött össze, hiszen a jobb, 3D grafikájú játékok egyszerűen nem futnak.

Nem az van, hogy le kell venni a részletességet, vagy csökkenteni kell az effekteket, ugyanis például a Call of Duty: Mobile például el sem indul, a Gear Club autóversenyes játék pedig csak a kezdőképernyőig jut. A weboldalakat korrekt sebességgel tölti be, és a chatelés, navigáció is jól megy, tehát általános használatra kiválóan alkalmas, viszont ez azért ma már a minimális elvárás egy normális okostelefontól.

A szintetikus tesztprogram szerint a teljesítmény alacsony

A termékkommunikációban kihangsúlyozott, Google-val közös együttműködés minden bizonnyal arra vonatkozik, hogy a vásárló kap 100 GB ingyenes felhő alapú tárhelyet, mert az, hogy Android 12 operációs rendszert futtat egy mobil hírértékkel önmagában nem bírna. Emellett az is tény, hogy a termék “telekomosított” grafikus felhasználói felületet kapott, ami abban nyilvánul meg, hogy magenta a háttérszín, valamint gyárilag telepítve elérhetőek az aktuális Telekom ajánlatok. De hogy őszinte legyek, ettől azért nem dobtam hátast.

Ennél tovább nem jutottam a játékban. Megállt a tudomány.

Az energiagazdálkodása viszont osztályon felüli, hiszen a gyenge, azaz keveset fogyasztó hardver és kijelző mellé egy 5000 mAh-s akkumulátort pakoltak, amely pazar, akár 15 órát is meghaladó üzemidőt szavatol. A 128 GB tárolókapacitás korrekt, arra bőven elég, hogy átlagos használat mellett egy-két évig ne kelljen törődni azzal, hogy hova pakoljuk a képeket, videókat, appokat.

Az 5G támogatás ebben a formában jelenleg sok előnyt nem kínál. (Balra a Samsung telefon 4G kapcsolattal, jobbra a T Phone 5G-vel).

A termék egyik nagy ígérete, hogy 5G támogatást kínál, ami jól hangzik papíron, viszont jelenleg ebben a formában sok értelme nincs. Az online játékoknál lenne haszna elméletileg, viszont mivel gyenge a hardver, ezek közül egy csomó nem fut normálisan. Ráadásul a speedtest alapján a 4G-s előfizetési csomagban lévő, de erősebb saját telefonom, a Samsung S22 jobb értékeket produkált a letöltés terén. Az igaz, hogy a feltöltésnél az 5G-s Telekom mobil győzött, viszont ennek sok jelentősége az átlagember számára nincs.

Kamera: semmi extra

Képalkotás terén az égegyadta világon semmi különlegeset nem nyújt ez a termék. Az 50 megapixeles főkamera és az 5 megapixeles ultraszéles látószögű kamera arra jó, hogy jó fényviszonyok mellett lehessen vele fotózgatni, de ezek az egységek a sötétet nagyon rosszul viselik.

Több kamerát is kapott

Kevés fénynél ugyanis csúnya, zajos, elmosódott fényképek készülnek vele az esetek túlnyomó többségében. A 2 megapixesles makró, azaz ultraközeli célpontok levadászására szánt kamerának semmi értelme nincs, mert még ideális körülmények mellett is csúnyák lesznek a képek. (A galériában azt mutatjuk meg, hogy milyen képek készíthetőek a termékkel.)

+ 1 kép a galériában + 1 kép a galériában

A 4K videókat el lehet felejteni, a csúcs a 2K (2560 x 1440) felbontás, de itt be kell érni 30 képkockával másodpercenként, ami a gyorsabb mozgásokhoz kevés. Elérhető a 60 képkocka/másodperces rögzítési sebesség is, de ilyenkor be kell érni Full HD-val, ez pedig 2022-ben már kevés, pláne egy “Pro” telefontól.

Végszó

Ha mindent mérlegre pakolok, akkor egyszerűen nem világos, hogy a Telekom miért akart saját telefont csinálni ebben a formában. Nem látom magam előtt a tömegeket, akik Telekom márkás, T Phone Pro 5G készüléket vennének 100 000 forintért, amikor hozzájuthatnának ennyi pénzért jobb kijelzővel és hardverrel ellátott Xiaomi vagy Samsung eszközhöz is.

A tudásához képest drágának tűnik aj Telekom saját márkás telefonja.

Akkor lehet értelme ennek az mobilnak, ha valamilyen sújtóan jó akcióban kínálná a cég, kapcsolva más szolgáltatásokkal.

Nyilván ennek is el fog jönni az ideje valamikor, mert ha lényegesen jobb konstrukcióban lehet majd beszerezni, akkor jó vétel lehet.

The post Önmagában nincs sok értelme a Telekom saját márkás mobiljának appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés