:
Breaking News

Még soha nem fogyott ennyi benzin, takarékoskodás helyett egyre többet veszünk

Az árstopos benzin iránti kereslet kilőtt, a prémiumé nagyot zuhant, így is nagyot ugrott az összfogyasztás 2022-ben.

Az első háromnegyed év alatt soha nem látott emelkedéssel rekordszintre emelkedett a márkás kutak benzin- és gázolajforgalma, de a dízelért soha ennyit nem kértek a hatósági árra nem jogosult autósoktól sem, mint most, írja a Népszava.

Az első 9 hónapban 41 százalékkal több 95-ös benzin fogyott, mint előző évben ugyanebben az időszakban a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatainak kútjain. A legnagyobb töltőállomás-láncokat tömörítő szervezet hétfőn tette közzé az adatokat.

A 95-ös benzinből közel 1168 millió liter fogyott, ezt az értéket csak 2007-ben haladták meg az autósok (1194 millió liter). Normál gázolajból 37 százalékkal vásároltak többet a több mint ezer márkás kúton; ez 2,1 milliárd litert jelent, ami soha nem látott szint a MÁSZ adatai szerint.

Hasonló arányban zuhant ugyanakkor a prémiumtermékek iránti kereslet. 41 százalékkal 139 millió literre esett a prémiumbenzinek iránti kereslet, míg a kiemelt minőségű gázolajból 2021 januárja és szeptembere között 35 százalékkal kevesebb, 143 millió liter fogyott.

Ha összevetjük a két ellentétes folyamatot, látszik, hogy az összes benzin iránti kereslet „csak” 23 százalékkal nőtt, 1307 millió liter kelt el. Ez a mennyiség azonban szintén abszolút rekord.

A rekord beállásában egyértelműen szerepet játszott, hogy a kormány tavaly november közepén literenként 480 forintban limitálta az üzemanyagárakat. Érdemes ugyanakkor észben tartani, hogy a MÁSZ adatai csak a nagyobb kutak fogyasztásait vette figyelembe, a kisebb kutakéit (melyek közül sokakat kényszerített bezárásra a benzinárstop) nem.

The post Még soha nem fogyott ennyi benzin, takarékoskodás helyett egyre többet veszünk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés