:

Jön a mozik megmentője, sorsfordító hétvége előtt állunk

Jön a mozik megmentője, sorsfordító hétvége előtt állunk

Hónapok óta eseményfilmekre várunk, jön is végre Black Adam, a DC antihőse. Kérdés, hogy a rezsiárak és az infláció ellen is fel tudja-e venni a kesztyűt.

Október 20-án csütörtökön debütál a mozikban a Black Adam, a DC képregénykiadó azonos nevű karakterének filmje.

A-listás színész játssza a főszerepet, Dwayne Johnson, és a Marvellel szemben filmuniverzum-építésben gyengébben muzsikáló DC egy ígéretesebb darabjáról volna szó.Eredettörténetként a DC-n belül nagyjából a Shazam! és Aquaman képregényfilmekhez lehet hasonlítani. Bár azoknál sokkal drágábban készült el a maga közel 200 millió dollárjával.A fenti két filméhez hasonló nyitóhétvégére számítanak a Black Adamtől Amerikában, 60-70 millió dollár nyitóbevétel felett már minden dollár ajándék lesz.

Majdnem két évtizede próbálják tető alá hozni a filmet. 2014 óta tudni, hogy Johnson játssza majd az antihőst. A színész marketingértéke elvitathatatlan, jövedelme egy részét közösségi médiás felületeinek köszönheti, van ereje annak, ha több száz millió követőjének is elkezdi népszerűsíteni a munkáit.

A jó élet Vaszkó Iván 7 perc olvasás
„Anyukám atombüszke lesz” – Márk már másodszor dolgozott az amerikai képregénylegendával
Üzlet Vaszkó Iván 3 perc olvasás
Mérföldkő: drágább lett a Cinema City, mint a nagyobb streamingszolgáltatók
A jó élet Vaszkó Iván 3 perc olvasás
Úgy tűnik, elég idő telt el a Nagy Pofon óta: jön Will Smith következő filmje

Akkor mi a gond?

Eredetileg tavaly decemberben lett volna a bemutató. A covid kicsit közbeszólt a terveknek, először nyárra, majd most őszre csúsztatták a premiert. Az elmúlt egy évben mutatott már életjeleket a mozi a járványból feltápászkodva (Pókember: Nincs hazaút, Top Gun: Maverick).

Ha néhány hónappal hamarabb érkezett volna a Black Adam, lehet, szerencsésebb lett volna.

Ugyanis a szalagcímek már hetek, hónapok óta arról szólnak, hogy kiürült a filmes kalendár. Nem maradtak kasszasiker bemutatók a nyár végére, ősz elejére, a nagyobb moziláncok cash flow-ja pedig kezdi megsínyleni a helyzetet. A Cinema City anyacége konkrétan a csőd szélére jutott.

Még tovább bonyolítja az ügyet az energia- és inflációs válság, ami ősz elejére a mozikba is beköszöntött. Több iparági körképet, elemzést olvashattunk már a nagy vásznakat egyre jobban leuraló problémákról, a megsokszorozódott energiaárakról, arról, ki hogyan próbálja orvosolni a problémát.

A fővárosi Budapest Film egyes mozijaiban heti több napon fog szünetelni a vetítés.Az ország legnagyobb mozilánca, a Cinema City drasztikus áremeléshez folyamodott, lélektani határhoz érkezett a mozizás a 2500 forintos teljes árú jegyekkel.És ez még csak Budapest, annak is egy része. Például árat emel a 3. kerületi Gobuda Mall, év elejétől márciusig zárva tarthat Szegeden a Belvárosi Mozi, és a szombathelyi Savaria sem nyit ki a fűtési szezonra.

Miért fontos ez?

Eltekintve a művészi értéktől, minőségtől: közönségfilmek nélkül nehéz mozit csinálni. Nyáron több film is félmillió körüli nézőszámot hozott a hazai mozikban, főképp franchise-filmek, az említett Top Gun-folytatástól kezdve a Jurassic World fináléján át az új Minyonok-meséig. Csakhogy az elmúlt pár hónapban elmaradoztak a hozzájuk hasonló közönségfilmek – nemcsak itthon, de világszerte.

A covid után nehezen tudott még beállni a moziipar arra, hogy stabilan köpködje magából a nagy produkciókat, az eseményfilmek száma pedig megcsappant.

Titkos befutók

Az előbb inkább a 100-200 millió dollárból készülő gigaprodukciókról beszéltünk. Családi mozik, romantikus vígjátékok, művészfilmek, olcsóbb rétegdarabok a maguk szintjén így is brillíroztak, pl. a Minden, mindenhol, mindenkor című multiverzumos kaland. Vagy említhetnénk a friss George Clooney-Julia Robert romkomot, a Beugró a paradicsombát, ami nemzetközi piacokon igen jól halad (60 millió dolláros büdzsével 72,5 millió dollár bevétel, alig két héttel a magyar bemutató után több mint 130 ezer néző – amerikai premierje a héten lesz).

Külön igaz ez a horrorfilmekre, a műfajban mindig nagyot lehetett kaszálni szerényebb költségvetésből. A meghívás vagy a Mosolyogj itthon és globálisan is sikernek számít. Az utóbbi például 17 millió dolláros büdzséje körülbelül nyolcszorosát termelte ki, közel 140 millió dollárt. Hiába kapott Amerikában szimultán streampremiert is a gyatra kritikai fogadtatású A Halloween véget ér, 41 millió dollár feletti amerikai és 60 millióhoz közeli globális nyitóhétvégével így sem panaszkodhat (főleg 20 millió dolláros büdzsével).

A magyar Cinema City nyáron még úgy nyilatkozott nekünk: 2019-ig akár 4-7 darab premierfilmmel is tudtak számolni heti átlagban. Ez csökkent az utóbbi időkben 3-4-re. „A régi őszi szezonban heti-kétheti rendszerességgel jöttek a blockbusterek. Most nem ez lesz” – mondták.

Így nagy költségvetésű hollywoodi produkciók híján rövid időre európai és magyar filmekre, niche bemutatókra vagy jubileumi és retróvetítésekre kellett támaszkodniuk. Mint például a 2009-es Avatar felújított változatára, ami nem mellesleg elég jól teljesített, és bebizonyította, mennyire kellenek és tudnak hozni a neves franchise-ok. Úgy, mint idén várhatóan a DC-féle Black Adam is, az utána érkező Fekete Párduc 2., valamint az emlegetett Avatar rég várt folytatása is tudni fog.

Üzlet Vaszkó Iván 4 perc olvasás
Egy 13 éves, rongyosra nézett film nyert újra a mozikban

Most akkor mi lesz?

A Black Adam hazai és globális nyitóhétvégéje bizonyos szinten sorsfordító lesz. Az érdekeltek, tehát a moziláncok és a forgalmazó nyilván bíznak abban, hogy a mozivászon pótolhatatlan. Hogy a mozizás a többi szórakozási formához képest még mindig jobban tartja az árát. És cserébe többet is tud nyújtani, még az otthoni streamingnél is, ami rendre visszatérő ütőkártyája a moziiparnak.

Viszont a Black Adamé lesz az egyre csúcsosodó válság egyik nagy próbatétele. És talán nem is jelentéktelenebb annál, mint amit ezelőtt a covid okozott.

Mik lehetnek a próbatétel részei?

Az árak emelkedése, az infláció látogatói oldalról késztet döntésekre. Hogyan szórakozzam el a pénzem? Megéri moziba menni, ha lassan minden streamingszolgáltatót olcsóbban megkapok?Hiába a Black Adam fogja hozni valószínűleg a legtöbb nézőt, bevételt a következő hetekben, ha ennek a pénznek és a büféforgalomnak simán a felét is elviheti a rezsi. És ahogy a G7 cikkéből is kiderült, vannak olyanak, akik még mindig kedvezményes energiaszerződés mellett, tízszeres energiaárak mellett buknak ekkorát. Szóval a szerződések újrakötése után ennél még tragikusabb lehet a helyzet.Ahogy nőnek az energiaárak, ha nem is minden mozi, de egyre több terem szünnapra mehet. Márpedig a Black Adam-féle blockbustereket premierhéten kiemelt számban vetítik, nyilván, hogy minél többen üljenek be rá. Ha viszont a Corvinban kiesik mondjuk két nap rezsispórolás miatt, úgy még több időpontot vesz el a slágerfilmtől.Többféle prémium formátumban, Imaxben, 4DX-ben, valamint VIP-termekben is nézhető lesz a film. A Cinema City ezeknek az árát is jócskán megemelte, pláne a VIP-vetítésekét, ahol a vetítés előtt járó korlátlan büféből, a dráguló beszerzési árakból fakad a 20 százalékos drágulás. Több ebből Még soha nem fogyott ennyi benzin, takarékoskodás helyett egyre többet veszünk Az MCC és Sarka Kata férjének vállalkozása is szakított a Szerencsejáték-pénzekből

Jóslatok

A Shazam! 2019-ben 54 ezer magyar nézővel nyitott és majdnem 160 ezerrel zárt.Az Aquaman a 2018-as ünnepi szezon elején nyitott több mint 85 ezer nézővel, 400 ezer néző felett ért véget a diadalmenet.2022 eddigi képregényfilmjeit nézve az új Batman 236 ezer nézőig, a Doctor Strange  az őrület multiverzumában majdnem 359 ezerig, a negyedik Thor-film pedig 400 ezer fölé jutott.

A Black Adamnek jutni fog elég tér a hazai és nemzetközi bemutatónaptárban is, az itthon november 10-én érkező Fekete Párduc 2.-ig nem lesz már fontosabb premierfilm. Ha így eljutnak az amerikai bevételek 200 millió dollárig, a globális 500 millióig, a hazai nézettség pedig legalább a Shazam! vagy a Batman 160-240 ezer körüli nézőszámait hozza, az már korrekt eredmény. De tényleg sok múlik most ezen a válság- és rezsiterhes nyitóhétvégén,

pláne mert ugyanakkora méretű látogatottság három éve és ma a brutális energiaárak miatt már nem ugyanazt jelenti.

Hamarosan meglátjuk, hogy maradt-e még mozizási kedv a magyarokban.

Borítókép: Dwayne Johnson, a Black Adam című film főszereplője egy amerikai promóciós eseményen.

The post Jön a mozik megmentője, sorsfordító hétvége előtt állunk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés