:

Újabb ügyben gyanúsítják a műtrágyakirály csapatát

A milliárdos Bige László vállalkozásához köthető személyeket gyanúsít a rendőrség egy hulladékgazdálkodást érintő büntetőügyben. Nem ez az első eljárás, ami miatt aggódhat a műtrágyakirály vállalatcsoportja.

Három gyanúsított személyt hallgatott ki a rendőrség a közelmúltban egy Bige Holding Kft.-vel összefüggésben indult büntetőügyben, értesült a kormánypárti Magyar Nemzet. A portál információi szerint mindhárom érintett a milliárdos Bige László vállalkozásához kötődik, szabadlábon védekeznek.

Milyen ügyben nyomoznak?

Az ügy előzményei négy évvel ezelőttre nyúlnak vissza. A rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai 2018. novemberben vizsgálták meg alaposan a szolnoki műtrágyagyár területét, akkor a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény volt a gyanú. A nyomozást felügyelő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség megerősítette, hogy az ügy jelenleg vizsgálati szakaszban van és már három gyanúsítottat hallgattak ki az ügyben.

Rájár a rúd a vállalatra

Az ügyben jelenleg Bige munkatársait gyanúsítják, ugyanakkor nem ez az egyetlen eljárás, ami problémát okoz a milliárdosnak és műtrágyagyártó vállalatának, a Nitrogénműveknek.

A Gazdasági Versenyhivatal tavaly októberben rekordösszegű, 11 milliárd forintos bírságot szabott ki a Nitrogénművekre, amiért más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon. A kartellezést minden fél elismerte. Bigéék halasztásért fellebbeztek, amit a Kúria idén áprilisban elutasított. A Nitrogénművek ugyanakkor újabb azonnali jogvédelem iránti kérelmet terjesztettek elő, amit a Fővárosi Törvényszék nekik kedvezően bírált el, de még nem jogerős a döntés.

További két büntetőügyben ugyanakkor maga Bige László is gyanúsított.

Az egyik büntetőügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 135 millió forintos vesztegetéssel vádolja a milliárdost.Tavaly októberben pedig kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és 700 millió forint vesztegetési pénz elfogadásával vádolták meg. Az ügyészség börtönt is kért a milliárdosra, akinek ügyvédje szerint ugyanakkor nevetségesek a vádak.

Mindezek mellett az energiaválság is érzékenyen érinti a cégcsoportot. Az egekbe emelkedő földgázárak miatt szeptember elején le is állt a termelés a péti Nitrogénművekben.

A 2021-es év sem sikerült túl jól a cégcsoportnak, a 2020-as nyereséges működést követően tavaly 11,4 milliárd forintos veszteséggel zártak. Bige László a Forbes legutóbbi becslése alapján a 11. leggazdagabb magyar 183,9 milliárd forintos becsült vagyonával.

The post Újabb ügyben gyanúsítják a műtrágyakirály csapatát appeared first on Forbes.hu.