:

A kormány két minisztere is kiállt az üzleti világ elé: pénz lesz nem recesszió

Az idei évben elkerülhető a recesszió, meglesz a megállapodás és jönnek majd az EU-s pénzek, megfogják a költségvetési hiányt is. Csupa jó hírt hoztak a kormány miniszterei ma délelőtt, ám a hangzatos ígéretek mögött azért fájdalmasabb igazságok is megbújnak.

Optimista gazdasági helyzetképet igyekeztek felvázolni a kormány miniszterei. Navracsics Tibor területfejlesztési és Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio Budapest Economic Forum konferencián adtak elő ma délelőtt. Míg a Varga a költségvetés és a magyar gazdaság viszonylag kedvező helyzetéről beszélt, addig Navracsics az EU-s forrásokért zajló tárgyalásokról osztotta meg meglátásait. A szándék ellenére maradtak még bennünk kérdőjelek.

Több ebből Óriási elosztóközpontot épített az egyik leggazdagabb magyar, kétes kínai technológiával Dahmer jött, és hozott magával több millió új Netflix-előfizetőt

Mindenki nyugodjon meg, lesz pénz

„A konferencia felvezetőjét olvasva azt láttam, hogy valakinek meg kell nyugtatnia a piacokat, és

nekem az a feladatom, hogy mindenkit megnyugtassak, hogy lesz megállapodás és lesz uniós pénz”

– kezdte a konferencia nyitóelőadását Navracsics Tibor.

A jó hírek után ugyanakkor egyre több részlet derült ki arról, hogy milyen rossz helyzetből is indultak újra a tárgyalások idén tavasszal.

A 2022. tavaszi választásokra odáig jutottak a Bizottsággal a helyreállítási programról szóló tárgyalások, mintha egy társasjátékban a kezdőpontra értünk volna vissza. Lényegében megszűntek az egyeztetések és innen kellett belendíteni a folyamatokat és visszaépíteni a bizalmat.Pedig már akkor is mindenki tudta, hogy ha év végéig nincs megállapodás a helyreállítási programról, akkor a támogatások mintegy 70 százalékát végleg elveszíti az ország.A miniszter arra is kitért, hogy „részben a realitás, részben a kényszer” mondatta vele a májusi miniszteri meghallgatások során, hogy év végére összejöhetnek a megállapodások.Ráadásul szeptember közepéig nem nagyon tudtak foglalkozni a kormányban az uniós támogatási programokról szóló megállapodásokkal. Az energiákat lekötötték az áprilisi választások után elindított jogállamisági eljárás részletei, illetve az eljárás keretében vállalt 17 féle korrupcióellenes intézkedés vállalása és teljesítése.

Most november 4. és 19. a két legfontosabb dátum, eddig kell felállnia, majd elindulnia az Integritási Hatóságnak.

Az összes vállalás teljesítésére pedig két hónappal meghosszabbította a határidőt az Európai Bizottság és a Tanács, ami Navracsics szerint azt jelzi, hogy Brüsszelben elégedettek a magyar kormány eddigi erőfeszítéseivel.

És hogy mikor jöhet el a hőn áhított megállapodás az EU-val? A legjobb esetben is az év végéig, az eljárási határidők miatt.

Tizenkét éve nem látott nehézségek, de a recesszió elkerülhető

A 2010-es kormányváltás idején látott gazdasági nehézségekhez hasonlította a jelenlegi környezetet Varga Mihály pénzügyminiszter. A következő év nehéz lesz, de a miniszter optimista volt előadásában:

Idén a kormány 4 százalékos gazdasági növekedést vár. Az IMF ennél magasabbra, 5,7 százalékra számít, a Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor pesszimistább a 3-4 százalékos előrejelzésével.Varga szerint helyes gazdaságpolitikával 2023-ban is elkerülhető a recesszió, 1 százalék körüli növekedés jöhet. (Bár a miniszter nem tért ki rá, de évi átlag 1 százalékos növekedés mellett még lehetséges, hogy néhány negyedévben még vissza fog esni a gazdasági teljesítmény.)2024-ben pedig visszatérhetünk a 4 százalék körüli, egyensúlyi növekedési pályára.

A 2010-es gondokat sikerült elhárítani, de ma a háborús időkben sajnos bonyolultabb a helyzet – jelentette ki a miniszter. Napról-napra egyre jobban látszik, hogy az orosz-ukrán háború az egész kontinenst megrengeti, azokat is, akik Európa távolabbi részén élnek. Varga Mihály szerint ugyan Magyarország fizikailag közel fekszik a háborúhoz, a magyar gazdaság középtávú kilátásai mégis jobbak, mint ahogy azt a háború fizikai közelsége miatt gondolnánk.

A költségvetési egyensúly érdekében a kormány több fronton fellép:

tavaly év végén 5,9 százalékról 4,9 százalékra csökkentették az idei hiánycélt,elhalasztották azokat a beruházásokat, amelyek még nem jutottak el a kivitelezési fázisba,valamint a költségvetési szerveknél takarékos gazdálkodást rendeltek el.

Ezek mind hozzájárulnak, hogy a kormány tartsa magát 4,9 százalékos hiánycélhoz (ami a gázbeszerzésekkel együtt inkább már 6,1 százalék), de ennél jobb eredmény sem zárható ki. Szerinte fontos fejlemény, hogy 2022 májusa-júniusa óta a hiány érdemben nem növekedett, szeptemberben pedig 181 milliárd többletet ért el a költségvetés.

The post A kormány két minisztere is kiállt az üzleti világ elé: pénz lesz nem recesszió appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés