:
Breaking News

A reggeli jelentősebb erősödés után már újra gyengül a forint

Az elmúlt napok váratlan erősödése, majd eseménytelen nyugalma után igazi hullámvasútra ült fel a forint. Míg délelőtt még erősödött is az euróval szemben a magyar fizetőeszköz, addig délután gyengülésnek indult. Az EU-s megállapodásról szóló hírek és az orosz-ukrán háború fejleményei állhatnak az árfolyam hektikus rángatózása mögött.

Erősen indította a szerda reggelt a forint: az euró árfolyama a 414 forint körül szintekről előbb 412-ig szakadt fél 9-kor, majd egészen 411-ig erősödött a hazai fizetőeszköz.

A hirtelen erősödésnek valószínűleg köze lehetett ahhoz, hogy délelőtt a magyar kormány két tagja is nyilvános előadást tartott a magyar gazdaság aktuális helyzetéről, amit pozitív üzenetekkel tűzdeltek tele.

Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter az EU-val folytatott tárgyalások kedvező alakulásáról beszélt, kiemelve, hogy tavaszhoz képest már sokat javult a tárgyaló felek közötti bizalom is.Varga Mihály pedig azt emelte ki, hogy a körülmények ellenére a magyar gazdaság jövőre sem fog recesszióba esni, valamint hitet tett a költségvetési hiány alacsonyan tartása mellett is.

Navracsics konkrétan úgy fogalmazott az előadása elején, hogy „nekem az a feladatom, hogy mindenkit megnyugtassak, hogy lesz megállapodás és lesz uniós pénz.”

Jött a dollár és az orosz medve

Délutánra azonban a feje tetejére állt minden:

A forint-euró árfolyam fél óra leforgása alatt visszakerült a reggeli kiinduló szintjére. Azóta is tart a gyengülés, jelenleg 415 forint felé menetel ütemesen az árfolyam.A forint-dollár árfolyam pedig 420 forintról indult reggel, de délutánra már 424 forintot ért egy dollár.

A fordulópontot egyrészt a dollár erősödése válthatta ki: az euró is sokat gyengült a dollárral szemben, ez pedig hagyományosan nem érinti jól a régiós devizákat. De az is elképzelhető, hogy az erősödő geopolitikai kockázatokat árazzák be éppen a befektetők: Vlagyimir Putyin orosz elnök délután 2 órakor jelentette be, hogy hadiállapotot hirdet ki abban a négy ukrán megyében, amiket néhány hete a kétes körülmények között megtartott helyi népszavazások eredményére hivatkozva kebelezett be Oroszország.

The post A reggeli jelentősebb erősödés után már újra gyengül a forint appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés