:

Bevallotta egy multi, hogy védelmi pénzt fizetett az Iszlám Államnak

Egy francia cementgyártó vállalat bűnösnek vallotta magát abban, hogy az Iszlám Államot és egyéb terrorista csoportokat támogatott. Hatalmas bírságot kapott az Egyesült Államokban.

A Lafarge még 2010-ben nyitotta meg telephelyét Szíriában a török határ közelében. A 680 millió dolláros beruházás ugyanakkor veszélybe került a szíriai polgárháború kitörésével. A francia cégóriás szíriai leányvállalata 2014-ig

csaknem 6 millió dollárnak (több mint kétmilliárd forintnak) megfelelő védelmi pénzt fizetett az Iszlám Államnak és az An-Nuszra Front terroristacsoportnak.

A dzsihadista szervezetek az összegért cserébe megvédték az üzem területén dolgozó munkásokat. A Lafarge végül 2014 szeptemberében evakuálta a gyárból az alkalmazottakat, amikor az Iszlám Állam is átvette a hatalmat a városban és az üzemben.

Több ebből Bevallotta egy multi, hogy védelmi pénzt fizetett az Iszlám Államnak Jó hír a benzineseknek, nem olyan jó a dízeleseknek

A vállalat kompromittált vezetői egyfajta adófizetési formaként kezelték az ügyletet, ugyanakkor értelemszerűen titokban is szerették volna tartani azt. Igyekeztek a megállapodásról született hivatalos iratokról eltüntetni a Lafarge nevét, valamint a céges emailcímük helyett a magán fiókjukból egyeztettek a részletekről.

Egy lebukás következményei

A Lafarge érintettségét végül egy szíriai ellenzéki csoport szivárogtatta ki egy weboldalon 2016-ban. Az ügy kapcsán az amerikai Igazságügyi Minisztérium indított nyomozást.

Az ügyészség szerint ez az első alkalom az Egyesült Államokban, hogy egy vállalat bevallotta: terrorista szervezeteket segített. A francia cég 778 millió (!) dolláros bírságot kapott, ami több mint százszorosa annak az összegnek, amit az Iszlám Államnak fizettek védelmi pénzként.

Borítókép forrása: Etienne Girardet / /Unsplash

The post Bevallotta egy multi, hogy védelmi pénzt fizetett az Iszlám Államnak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés