:

Négyszer költöztem egy éven belül, a végére már flottul ment. 5+1 jó tanács költözéshez

Négyszer költöztem egy éven belül, a végére már flottul ment. 5+1 jó tanács költözéshez

A költözés nem más, mint rengeteg stressz, idegeskedés, döbbenetes mennyiségű elvesztegetett idő és energia. De ha figyelünk néhány dologra jelentős mértékben csökkenthetőek a káros mellékhatások.

Az elmúlt egy év során abban a bődületes szerencsében volt részem, hogy négyszer is költözhettem. Mostanra már 8 danos költözőmesterré váltam ennek köszönhetően, és elsajátítottam egy csomó praktikát, hasznos trükköt, amelyek bevetésével gördülékenyebbé, egyszerűbbé tehető ez a folyamat, és még egy csomó utólagos idegeskedés is megspórolható.

Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Mamahotel: kiderült, hogy állnak a magyar fiatalok az elköltözéssel
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Kijjebb költöznél? Ilyen lakásárakra számíts
Pénz Forbes 4 perc olvasás
50 négyzetméterből 80-ba? Így számolj, ha most költöznél

Jöjjön most ezek közül 5+1 olyan, amit mindenkinek jó szívvel tudok ajánlani, ha bele kell vágnia ebbe a kegyetlen procedúrába.

Szelektálj!

A költözködés kiváló alkalom arra, hogy az ember megszabaduljon a felesleges dolgaitól.

Érdemes egy komoly szelektálást tartani mielőtt elkezdünk csomagolni, és kidobálni mindent, amire nincs szükség.

Teljesen érthető, hogy ha valaki nehezen szabadul meg a dolgaitól, de fel kell tenni a kérdést, hogy valóban szükség van a régi gimnáziumi tankönyvekre és füzetekre? Egy olyan ruhára, ami évek óta a szekrényben lógott? Játékkonzolra, amelyet régóta be sem kapcsoltak? 20 kávéscsészére? Olyan lámpára, amelyet egy évtized alatt nem sikerült felfúrni? Ugye hogy nem!

Ez egy kiváló alkalom, hogy megszabaduljunk a régi kacatoktól.

Pláne, ha az ember belegondol, hogy milyenek a négyzetméterárak manapság. Luxus kiadni milliókat azért, hogy ott kacatokat, sosem használt tárgyakat parkoltassunk. A megunt, nem használt dolgokat egyébként nem kell feltétlenül kidobni. Egy csomó mindent meg lehet próbálni eladni, illetve akad rengeteg “ingyenes csoport” a Facebookon, ahol fel lehet ajánlani ezeket, és szinte mindig hamar akad, aki lát bennük fantáziát.

Feletsd el a zacskót, pakolj dobozokba, bőröndökbe!

Vonzó ötletnek tűnik gyorsan behányni mindent zacskókba, szatyrokba, nagy zsákokba, de ez nagy hiba. Sokkal praktikusabb dobozokba, bőröndökbe, nagy sporttáskákba rámolni a cuccokat. Ezek könnyebben szállíthatóak, jobban óvják a beléjük helyezett tárgyakat, és nem utolsó sorban az új lakásban/házban is egyszerűbben tárolhatóak.

A dobozok óriási segítséget jelentenek. Érdemes róluk időben gondoskodni!

Egyszerűen összehajtható kartondobozok kérhetőek a környékbeli üzletekből, én konkrétan végigj ártam az egyik plázát egy bevásárlókocsival, és két óra alatt megvolt a kívánt mennyiség.

A dobozolás előnye, hogy sokkal hamarabb lehet végezni a holmik szállításával, amivel konkrétan egy csomó pénzt is lehet spórolni.

Csinálj listát, adatbázist!

Az egyik legrosszabb, amikor az ember már átköltözött az új ingatlanba, de fogalma sincs, hogy a rengeteg doboz/táska közül melyikbe mit pakolt, viszont sürgősen szüksége lenne valamire. De mindez viszonylag egyszerűen elkerülhető egy kis előrelátással.

A költözésnél érdemes minden tárolóeszközt megszámozni, és készíteni egy adatbázist, hogy mit hova pakoltunk.

Emellett hasznos készíteni minden egy papírlapra írt listát arról, hogy mit tartalmaz, és ráragasztani az oldalára és a tetejére.

A feliratozással és az adatbázissal rengeteg időt lehet megspórolni.

Ez a későbbi kipakolásnál is borzasztó hasznos lehet, mert egyszerre végezhetünk viszonylag hamar egy-egy szekcióval, például a konyhaszekrénnyel vagy a fürdőszobával, ha csak azokat a dobozokat nyitogatjuk ki, amiben az ezekbe való tárgyak találhatóak. És persze az sem fordul elő, hogy hetekkel később, még találunk ezt-azt, aminek helyet kéne szorítani egy már többé-kevésbé kialakított rendszerben.

Hívj költöztetőt!

A világ egyik legnagyobb tévedése azt hinni, hogy a barátok-haverok-rokonok segítségével pikk-pakk ingyen le lehet zavarni a költözködést, és ráadásul úgy hogy az egész egy nagy buli. Egy: A költözés nem buli. Kettő: Sokkal jobb ezt profikra bízni, akik gond nélkül lecipelik a legsúlyosabb cuccokat is a legmeredekebb lépcsőn is. Szép dolog a barátság, de belerokkanni azért nem kell a dologba.

A profi költöztetőkön nem érdemes spórolni!

A profi költöztetőcégeket órára kell fizetni, jelenleg minimum 9-10 000 forintot kérnek el egy órára, és általában két órát muszáj kifizetni nekik. Viszont ezért cserébe hoznak megfelelő méretű járművet is, és ha arra van szükség, akkor meg lehet kérni őket arra, hogy kanyarodjanak a hulladéklerakó irányába, így például a rossz műszaki eszközöktől, felesleges kacatoktól is segítenek megszabadulni.

Ha valaki ügyesen összepakol korábban, bedobozol mindent szépen, akkor egy fővárosi költözést is simán meg lehet úszni 2-3 óra alatt is.

Nyilván a dugó az eléggé bekavarhat, de ezért érdemes jól időzíteni a dolgokat. Azaz már korán elindítani ezt a vonalat is, azaz fixálni a megfelelő időpontot akár hetekkel vagy hónapokkal korábban, hogy ne péntek délután négykor kelljen hurcolkodni.

Takaríts ki!

Ha van rá lehetőség, még a költözködés előtt alaposan takarítsuk vagy takaríttassuk ki az új ingatlant. Nagyon rossz ötlet a holmik, bútorok behordása vagy pláne a kipakolás utánra halasztani ezt az egyébként meglehetősen nyomasztó feladatot.

Érdemes alaposan kitakarítani mielőtt kipakoljuk a dolgokat.

A költözködés mindenestől rengeteg energiát kiszív az emberből, mentálisan és fizikailag is megterhelő. Szerintem nincs olyan élőlény, aki ezek után még vidáman nekiállna a takarítást is lemenedzselni. Meg egyébként is, sokkal jobb szó szerint tiszta lappal kezdeni az új életet!

+1 – Ne idegeskedj!

A költözés az első pillanattól az utolsóig tele van potenciális feszültségforrásokkal. Gyakorlatilag biztos lehet benne az ember, hogy rengeteg minden nem úgy fog alakulni, ahogy elterveztük vagy ahogy szeretnénk, hogy történjenek a dolgok.

Viszont semmit nem old meg az idegeskedés, vagy pláne, ha a feszkót a szerettein, ismerősein vezeti le valaki.

Bár ez sokszor csábító opciónak tűnik, ám már rövid távon sem kifizetődő. Ha időben kezdjük szervezni a dolgokat, mellőzve a halogatást, a kellemetlenségek görgetését, akkor azért egészen flottul le lehet vezényelni, tolerálható kényelmetlenség mellett egy költözést akár úgy is, hogy még szabadságot se kelljen kivenni hozzá.

The post Négyszer költöztem egy éven belül, a végére már flottul ment. 5+1 jó tanács költözéshez appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés