:

Embereken gyógyszereket tesztelni drága, ahhoz már mi kellünk

Embereken gyógyszereket tesztelni drága, ahhoz már mi kellünk

A koronavírusok velünk maradnak, ezért a világ egyik legnagyobb gyógyszercége a korábbi kudarcok ellenére is folytatja a vírus elleni vakcinák kutatását. Az amerikai MSD új vizekre evezett a rákkutatásban, miközben mára mindennapossá vált a nagy gyógyszercégek és a biotech startupok együttműködése is. Cyril Schieverrel, az MSD európai elnökével és globális alelnökével a vállalat hollandiai telephelyén beszélgettünk.

Forbes.hu: Milyen hatással van a koronavírus-járvány a gyógyszergyártásra? A tabletták fogják felváltani a vakcinákat?

Cyril Schiever: Az azonnali hatás az volt, hogy biztosítanunk kellett, hogy továbbra is időben szállítsuk le a gyógyszereket és a vakcinákat. Míg sok helyen otthonról dolgoztak, addig nálunk több ezer alkalmazott járt be minden nap munkába. Nagyon összetetté válhat a gyártási folyamat a különböző beszállítók hálózatában, így a szállítás biztosításához hatalmas rugalmasságra és jelentős befektetésekre volt szükségünk. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a szállítmányaink 98 százaléka így is a megfelelő időben, a megfelelő helyen és a megfelelő minőségi szinten ért célba.

Második körben a kutatásaink egy részét átirányítottuk a koronavírusok területére. Több saját programunk is futott, amely a koronavírus elleni vakcinát vizsgálta, de ezek nem eredményeztek olyan hatékonyságú oltást, mint az mRNS.

Tanultunk ebből és most új programokat indítottunk,

amelyekben összekapcsoljuk a rekombináns vakcinát az mRNS-vakcinával. Többféle koronavírust is vizsgálunk, mert a COVID-on kívül vannak más típusai is. Folytatjuk a kutatást a gyógyszerek és a terápia területén. Előre kell vinnünk a tudományt, mert úgy tűnik, hogy a koronavírusok velünk maradnak.

Több ebből Közel a rák elleni vakcina, 8 év múlva már akár beadható is lesz – mondják Karikó Katalin cégénél A Moderna 15 halálos betegség ellen fejleszt vakcinát – és készül a következő pandémiára A Pfizer covid gyógyszerrel, a Moderna 3 az 1-ben vakcinával készül a következő nagy dobására

Forbes.hu: Mi a véleménye a biotechnológiai startupokról? Hogyan tudnak a nagy gyógyszercégek együttműködni ezekkel a startupokkal?

Mi minden nap biotech startupokkal dolgozunk. Régen a gyógyszeriparban a kutatás-fejlesztés nagy részét házon belül végezték, saját tudósokkal, saját épületben. Huszonöt év alatt eljutottunk oda, hogy ugyan továbbra is házon belül történik a kutatások nagy része (nálunk például 16 ezer ember dolgozik nap mint nap), de az emberek többsége partnerségeken, együttműködéseken keresztül van itt. Több olyan programunk is fut, ahol együttműködünk startupokkal. Nagyszerű tudást birtokolnak, rendkívül innovatív ötleteket hoznak. Az általuk kifejlesztett koncepciókat és molekulákat képesek addig a pontig elvinni, hogy már állatokon is meg lehessen vizsgálni a hatásukat. De nagyon más képességek és befektetések szükségesek ahhoz, hogy embereken is el lehessen kezdeni a teszteket. Itt jönnek be a képbe a miénkhez hasonló vállalatok erősségei és

ezekből születnek azok a nagyszerű történetek, amiket a világon ma már mindenki ismer. Például a Biontech és a Pfizer együttműködése az mRNS-vakcina terén.

Cyril Schiever, az MSD alelnöke és európai elnöke. Forrás: MSD

Melyek a legégetőbb kihívások és a legfontosabb jövőbeli trendek, amikkel meg kell küzdenie a gyógyszeriparnak vagy az MSD-nek?

Ma az MSD-ben (és az iparág nagy részében) gyorsan lépünk előre az onkológiai kutatások terén. Az elmúlt évek során több vállalattal közösen véghez vittük azt a paradigmaváltást, hogy egyre több rákos megbetegedést immunterápiával kezeljünk. Az egyik nagy törekvésünk az, hogy hogyan érhetjük el, hogy a rák ne csak krónikus betegség legyen, hanem gyógyítható is. Ennek érdekében megsokszoroztuk a terápiák kombinációinak kutatására fordított erőforrásainkat. Például valamely alapvető terápiára vagy immunterápiára épített új beavatkozások hatását vizsgáljuk, törekedve arra, hogy a betegeket a lehető legkorábban kezeljük. Már több ráktípusnál is látjuk, hogy ez lehetséges.

Ezen kívül az Európai Unió is elfogadott egy átfogó intézkedéscsomagot, az európai rákellenes tervet. Szükség van az egészségügyi ellátás valamennyi elemére:

a háziorvosokra a korai diagnózis és a beutalás miatt, a szakorvosokra, a kórházakra, az orvosi eszközökre, a technológiáraés a szűrővizsgálatokra.

Nem csak a gyógyszeres kezelés fontos, ez egy beavatkozás a sok közül. Ez lenne az első kihívás, amit mondanék.

Az MSD-ről

Az MSD egy amerikai székhelyű multinacionális gyógyszercég. A vállalat hivatalos neve az Egyesült Államokban Merck & Co., Észak-Amerikán kívül ugyanakkor MSD néven működik, ami a Merck Sharp & Dohme rövidítése. Az eltérés oka az, hogy az amerikai cég eredetileg a német Merck leányvállalata volt. Az I. világháborút követően ugyanakkor önállósodott, napjainkban pedig az Amerikán kívül piacokon a német vállalat birtokolja a Merck védjegyet.

Az MSD gyógyszereket, vakcinákat, valamint biológiai terápiákat fejleszt ki, de van állategészségügyi üzletága is. Legfontosabb készítményeik közé tartozik a HPV elleni vakcina, a bárányhimlő elleni oltás, a folyami vakság elleni gyógyszer, de jelentősek a rák kezelésében alkalmazott immunterápiáik is.

Magyarországon közel 30 éve vannak jelen, a budapesti székhelyükön és a budaörsi disztribúciós központjukban több mint 100 alkalmazott dolgozik.

 

A második kihívás az, hogy az innovációink még mindig nem jutnak el minden beteghez Európában. Még mindig nagyon jelentős különbségeket tapasztalunk az időben történő és a méltányos hozzáférésben. A magyarországi csapataink rengeteg munkát végeznek valós adatokkal, hogy megvizsgálják, mennyire vagyunk jók a korai diagnózis felállításában, mennyire vagyunk erősek a kezelési arányokban. Ehhez az is szükséges, hogy az ágazatunk együttműködjön más felekkel, és segítsük a gyógyszereink elérhetőségét.

Felmerülnek kérdések a megfizethetőséggel kapcsolatban, de messze nem ez a legnagyobb kihívás. Hanem az, hogy az egészségügyi rendszer a lehető leghatékonyabb legyen.

Ezeken túl még sok mindent kell tenni azért, hogy az idegtudományokban is előrehaladást érjünk el. Értelemszerűen mindenkinek az Alzheimer-kór kezelése jut eszébe erről, ez egy olyan akadály, amit még nem oldott meg a tudomány.

Borítókép forrása: Afif Ramdhasuma // Unsplash

The post Embereken gyógyszereket tesztelni drága, ahhoz már mi kellünk appeared first on Forbes.hu.