:

90 százalékos adóval és ársapkával készülne a télre Németország

Nemcsak a villamosenergia-árak felső határát szabná meg a német kormány, de bizonyos cégek profitjait is megadóztatná.

A Reutershez jutott minisztériumi dokumentum szerint a német kormány ársapkát tervez bevezetni a német lakossági és ipari villamosenergia-árakra. Az iratból az is kiderült, hogy az ársapka bevezetésének finanszírozásához és a villamoshálózati költségek stabilitásához a kormány bizonyos energetikai cégek profitját is megadóztatná, nem is kis mértékben.

Ársapka

A friss dokumentum nem konkretizálta az ársapka határát, de az kiderült, hogy a mindenkori éves energiafogyasztást venné alapul, és hasonló lenne az október elején ismertetett német gázársapkához.

Nyereségadó

Emellett a tervek között szerepel a villamosenergia-cégek termelési költségeken túli profitjainak 90 százalékát is beszedné adóként a kormány. Az intézkedést az azonnali energiaárakra visszamenőleges márciustól, a jövőbeni árakra pedig decembertől kellene alkalmazni. A terveket a Reuters szerint november 18-án terjesztenék a német kabinet elé.

Mentőcsomag

Olaf Scholz német kancellár még szeptember végén ismertette, hogy 200 milliárd eurós csomaggal segítenék a német ipart és lakosságot a növekvő energiaárak ellen. Azt nem tudni, hogy az ársapka fenntartásához mekkora összeg származna a mentőcsomagból, illetve mennyi a tervezett adóból.

The post 90 százalékos adóval és ársapkával készülne a télre Németország appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés