:

Kemény telünk lesz: hány háztartásnak törhet bele a bicskája a rezsiemelésbe?

Kemény telünk lesz: hány háztartásnak törhet bele a bicskája a rezsiemelésbe?

Alsó hangon is 161 ezer háztartás válhat fizetésképtelenné. Átlagosan havi 26 ezer forintos rezsiemelkedésre számítunk.

161 ezer háztartást közvetlenül fenyeget a fizetésképtelenség a rezsiemelkedés miatt – írja a Forbes.hu-hoz eljuttatott felmérésében az Intrum követeléskezelő és a GKI Gazdaságkutató.

Ezerfős, reprezentatív mintájukon alapuló kutatásukban a megkérdezettek 70 százaléka mondta azt, hogy a módosult rezsicsökkentési szabályok érinteni fogják családját.

Több ebből Kemény telünk lesz: hány háztartásnak törhet bele a bicskája a rezsiemelésbe? Vendég alig, a rezsi az egekben, ezért zárni tervez a balatoni wellnesshotel

A válaszadók átlagosan havi 26 ezer forintos rezsiemelkedésre számítanak.

A tégla építésű lakásokban élők átlagosan csak 15 ezres számlanövekedésre számítanak,míg a társasházi panellakásokban élők 17 ezer forintra,a családi házakban élők pedig 30 ezer forintra.

Kétféle módon mérték fel, hogy a családok mekkora részét fenyegeti a rezsiemelkedés.

Ha a korábbi kiadásokkal vetjük össze a rezsikiadások várt növekedését (1. módszer), a háztartások 3,9 százaléka, 161 ezer háztartás számíthat átlagosan 38 százalékos kiadásnövekedésre, és így a bedőlés veszélye fenyegeti őket.Ha a rezsiemelkedést a jövedelmekhez kötjük (2. módszer), a helyzet még rosszabb, a leginkább veszélyeztetett kategória családjainál a jövedelem akár 40 százalékát is elviheti a rezsi, és így 182 ezer háztartás lehet fizetésképtelen (4,4 százalék).

A valamilyen mértékben veszélyeztetett háztartások aránya az első módszertanban 22, a másodikban mintegy 25 százalékot képvisel az összes háztartásból.

Felfalusi Péter, az Intrum Magyarország vezérigazgatója szerint „a kutatás alapján a háztartások többségének fájni fog valamilyen szinten a magasabb rezsi, de a bedőlés nem fenyegeti őket” Szerinte ennek ellenére is jelentősen csökkenni fog a többség megtakarítási képessége: a 2017 és 2021 között jellemző átlagos megtakarítás 2022 végére 63 százalékkal is visszaeshet. „A rezsiszigorítás mellett ehhez hozzájárul az infláció és az olyan potenciálisan bekövetkező intézkedések, mint a benzinársapka kivezetése” – indokolja Felfalusi.

Az Intrum azt is hozzáteszi, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka pedig valószínűleg még az idei évben tervez energiamegtakarítást célzó felújításba belevágni. 

The post Kemény telünk lesz: hány háztartásnak törhet bele a bicskája a rezsiemelésbe? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés