:

Már Elon Musk is belátja, hogy idén sem jött össze a nagy projektje

Rekordközeli profitot termelt a Tesla az idei harmadik negyedévben, ám a várakozásoktól elmaradó bevétel jobban érdekelte a tőzsdéket. Elon Musk autógyára az önvezető technológiák megvalósításában sem áll jól. A Twitter-üzlet ugyanakkor tényleg megvalósulhat.

Kijöttek a Tesla harmadik negyedéves számai: Elon Musk autógyártó vállalata jó időszakot zárt, de a teljesítménye még így is elmaradt az elemzői várakozásokhoz képest.

21,5 milliárd dollár bevételt ért el, miközben a befektetők ennél nagyobb, 22 milliárdos forgalomra számítottakA profitja azonban így is megduplázódott a tavalyi harmadik negyedévhez képest. A 3,3 milliárd dolláros eredmény alig marad el a Tesla első negyedévi rekordprofitjától és meghaladta a 3,2 milliárdos várakozásokat is – írja az amerikai Forbes.

A piac ugyanakkor inkább a bevétel alakulását követhette nyomon, mivel a jelentés publikálását követően 3 százalékkal esett a Tesla-részvények árfolyama. Év elejéhez képest még nagyobb, 37 százalékos mínuszban áll az árfolyam.

Több ebből Nagyot küzd a forint azért a szintért, amin pár hete még elborzadtunk Már Elon Musk is belátja, hogy idén sem jött össze a nagy projektje

Musk még optimista

Elon Musk azért továbbra is optimista üzeneteket fogalmazott meg a bejelentés utáni befektetői megbeszélésen.

„Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy kiváló keresletet érzékelünk a negyedik negyedévre. A gyárak teljes kapacitással működnek és minden legyártott autót le is tudunk szállítani” – mondta a milliárdos, aki az amerikai Forbes becslése szerint a világ leggazdagabb embere 219 milliárd dolláros vagyonával.

A világgazdasági helyzet ugyanakkor a Tesla piacait is érzékenyen érinti. Musk szerint

Európában az energia miatt került recesszióbaKína pedig az ingatlanpiaca miatt került hasonló helyzetbe.Észak-Amerika jó állapotban van a Tesla-vezér szerint, bár a Fed a kelleténél nagyobb mértékben emeli a kamatokat. De arra számít, hogy idővel erre ők is rájönnek és ismét kamatot vágnak.

Késik az önvezető autók kora

A Tesla önvezető technológiájáról ugyanakkor már nem hozott olyan jó híreket a dollármilliárdos.

A vállalat autóiban jelenleg a sztenderd „Autopilot” funkció működik, amivel a sofőr beavatkozása nélkül tud az autó kormányozni, gyorsulni és fékezni a sávon belül.A 15 ezer dollárért megvásárolható FSD (Full Self-Driving, teljes önvezetés) kiegészítő szolgáltatással pedig már a sávváltás és a parkolás is lehetővé vált.

Musk szerint az FSD-ből év végéig érkezik a frissített verzió, ugyanakkor idén sem tudják teljesen kiiktatni az emberi felügyelete . Ennek megfelelően a hatóságok engedélye nem fog megérkezni az év végéig, a Reuters által megkérdezett szakértő is azt hangsúlyozza, hogy a hatósági problémák másodlagosak:

„Maga a technológia az akadály, nem pedig a technológia engedélyezése.”

Hogyan áll a Twitter-üzlet?

Musk a Twitterről is beszélt, miután egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a techmilliárdos valóban felvásárolja a közösségimédia-platformot. „Egy olyan eszközről beszélünk, ami gyengélkedett az utóbbi időben, de hatalmas lehetőség rejlik benne. A Twitter hosszútávú potenciálja jóval jelentősebb, mint a jelenlegi értéke.” Várakozások szerint Musknak jópár Tesla-részvényét is el kell majd adnia, hogy ki tudja fizetni a Twitter 44 milliárd dolláros vételárát.

The post Már Elon Musk is belátja, hogy idén sem jött össze a nagy projektje appeared first on Forbes.hu.