:

Magyarok nem menni nyelvvizsga

Az újabb megpedzegetett nyelvvizsga-amnesztia, és persze a rezsiárak növekedése sem segít sokat a helyzeten.

2016 óta majdnem felére esett a nyelvvizsgázók száma – derül ki az Oktatási Hivatal (OH) friss nyelvvizsga statisztikai adataiból, amiről a Napi.hu számolt be.

2016-ban még több mint 84 ezren,tavaly már csak 62 ezren,idén október elejéig pedig csupán 46 ezren szereztek nyelvvizsga-bizonyítványt valamilyen idegen nyelvből.

A legfelkapottabb természetesen az angol (37 ezren), utána jön a német (kb. 6900), aztán pedig a spanyol nyelvvizsga (482).

Több ebből EU-csúcs: szándék van, sapka nincs, Orbán örül 100 forintos tojás, 700 forintos kenyér – már sose jönnek vissza a régi árak?

Amnesztia

2013-tól az állami finanszírozású felsőoktatási férőhelyek száma jelentősen csökkent, többek között ezért is csökkent ilyen drasztikus módon a nyelvizsgázók száma – mondta Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület és az Euroexam Vizsgaközpont elnöke. A diplomamentő program átmeneti növekedést hozott csak, 2018-ban az OH adatai szerint 79,5 ezer nyelvizsga-bizonyítványt állítottak ki.

Nem fog segíteni a helyzeten az a friss, a héten benyújtott tervezet sem, ami szerint

az egyetemek és a főiskolák nyelvvizsga nélkül is kiadhatják a diplomákat a végzős hallgatóknak,

hiszen „a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának előfeltétele a sikeres záróvizsga” lenne.

Rezsi

Mindeközben a növekvő rezsiárak a nyelviskolákat sem hozzák könnyű helyzetbe. A 20 év feletti korosztály jelentős része el is tűnt a nyelviskolákból. Ha további, kapkodó, átgondolatlan lépések nem lesznek, az iskolák zöme, ha nehezen is, de túl fogja élni ezt az időszakot, azonban jelentős áremelésre kényszerülnek – mondta Rozgonyi. Szerinte a nyelvi kurzusok árát az iskolák valószínűleg a téli gázszámlák drágulásához igazítják majd.

Csakhogy nehezítő tényezője lehet a nyelvvizsgáztatásnak, hogy úgy tűnik, a nagy létszámú vizsgahelyszínek – középiskolák és felsőoktatási intézmények -– tanítási idő után és szombati napokon kötelezően zárva lesznek.

Ez a téli hónapokban ellehetetlenítheti a vizsgáztatást,

és ez pont azokat érinti, akik időben terveznek, készülnek, nem az utolsó tavaszi lehetőségekre várnak. Erre lehet megoldás a szakember szerint az online vizsgáztatás, amit még csak a vizsgáztatók 10-12 százaléka választ.

The post Magyarok nem menni nyelvvizsga appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés