:

Megér hatszázezer forintot egy tv, ami körül mágikus fénygömb dereng?

Megér hatszázezer forintot egy tv, ami körül mágikus  fénygömb dereng?

Az nem is lehet kérdés, hogy magára rántja a tekintetet a Philips OLED807 tv, ugyanis működés közben állandóan változó, látványos színes aura veszi körbe a képernyőt az egyedi Ambilight technológiának köszönhetően. Megnéztük, hogy mennyire idegesítő ez hosszú távon, illetve hogy milyen a kép, a hang, azaz “tévéként” mennyire állja meg a helyét ez a meglehetősen szokatlan termék.

Amikor a Philips a tévés részleget, és ezzel a névhasználati jogokat, illetve szabadalmakat 2013-ban eladta a hongkongi, hatalmas kijelzőgyártó kapacitással rendelkező TP Visionnek, sokan meg voltak győződve arról, hogy a komoly múlttal bíró márkának ezen a piacon ezzel le is főtt a kávé. Azaz, hogy sok más régi nagy névhez hasonlóan legjobb esetben is csak gagyi, “alsó polcos” modellekre fogják ráragasztani a Philips matricákat.

A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
High-tech varázsrúd – kipróbáltuk a Philips sok-az-egyben csodaporszívóját
Üzlet Szalai Péter 12 perc olvasás
Eltűnik az egyik legnagyobb múltú tévégyártó, vagy épp, hogy most jön az aranykor?
A jó élet Szalai Péter 11 perc olvasás
A Sharp kvantumtévével bizonyította be, hogy van visszatérés a halálból
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Hazánkban is tarolna az olcsó tévék piacán egy új ukrán márka! Megnéztük, hogy mit tud a Kivi U7!

Azonban a kétkedőknek nem lett igazuk, hiszen az új tulaj a lehető legnagyobb gondossággal bánik a branddel mind a mai napig. Azaz megtartotta a holland központot, az ottani munkatársakat, és biztosítja a stabil anyagi hátteret, azaz pénzt és energiát nem kímélnek, hogy a Philips név alatt elérhetőek legyenek prémium kategóriás, ultrainnovatív, új technológiákkal teletömött televíziók is.

TV glóriával

Papíron ilyen az OLED807 névre hallgató készülék is, amely ráadásul megkapta a cég csodafegyverének számító Ambilight technológiát is. A hátlapon LED-ek százait helyezték el mind a négy oldalon, amelyek szó szerint egy fénygömböt varázsolnak a tv köré azáltal, hogy a mögötte lévő felületre vetítik fényüket. Ez már önmagában elég meghökkentően néz ki, de még azt is megoldották, hogy ezek minden egyes pillanatban egyenként képesek legyenek változtatni a színűket.

A képernyő mögül jön a fény

Tehát ha ott például egy pipacsmezőt látunk a szikrázóan kék ég alatt, amelynek bal szélén egy zöld traktor parkol, akkor a glória felső része kék lesz, kivéve ott, ahol a napocska van, mert az sárga, az alsó része piros, természetesen azt a zónát leszámítva, ahol a traktor parkol, mert az értelemszerűen egy foltban zölden fog derengeni.

Mindez elképesztően figyelemfelkeltő, szó szerint magára rántja a tekintetet, és nem is engedi el egy darabig.

Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy mindez nem válik idegesítővé-e hamar, nem vonja-e el a figyelmet, de a tapasztalataim szerint ilyesmitől nem kell tartani. A fénygömb abszolút hozzáadott értéket jelent, és kicsit olyan érzetet kelt, mintha megnövelnénk a képernyő méretét.

A hátlapra LED-ek sokasága állítja elő a fényglóriát

Azt is meg lehet parancsolni, hogy a LED-ek a zene ütemére villogjanak, vagy hogy egy színben világítsanak, így akár egy különleges fényforrásként is bevethetővé válik a tv a szobában. Az Ambilight szuper technológia, amelynél az alapötlet is remek, és a megvalósítás is pazarul sikerült. Nem csoda, hogy a gyártó más készülékei is megkapták, és hogy a cég folyamatosan kalapálgatja ezt az eljárást, amely tényleg képes arra, hogy kiemelje modelljeit, így az OLED807-et is a mostanra óriásivá duzzadt termékóceánból.

Az Ambilight abszolút hozzáadott értéket jelent. Kép: Philips

A készülék Android TV rendszert kapott, ami nem túl szép, kicsit lassú is, viszont döbbenetes mennyiségű, több ezer applikáció közvetlen elérését teszi lehetővé. Ezek között pedig ott figyelnek a népszerű online streaming alkalmazások is, tehát a Netflix, a Disney+, a YouTube és a Spotify is többek között. Akad rengeteg játék, azonban ezek jó része nem futtatható, mert gyenge a hardver.

Tévének milyen?

Persze mindez sokat nem érne, ha a kép minősége vacak volna, de szerencsére erről szó nincs. Az LG Display jelenlegi legfejlettebb, 4K-s OLED ex paneljével, és a Philips saját, mesterséges intelligenciával felturbózott P5 képfeldolgozó processzorával látták el, és e két komponens remekül képes együtt dolgozni.

A színek ugyanis gyönyörűek, fátyolosságtól mentesek, markánsak és természetesek. A fekete tökéletes, a kontraszt végtelen, jobb tehát nem is lehetne.

Az idén bemutatott OLED ex nagy újítása a korábbinál magasabb fényerő, aminek köszönhetően már a nagy dinamikatartományú, úgynevezett HDR filmek és játékok visszaadása is nagyon látványos. A mozgások visszaadása hibátlan, és a 120 Hz-es képfrissítési rátának, valamint a viszonylag alacsony, 12,4 ms bemeneti késleltetésnek köszönhetően a termék játékra is gond nélkül alkalmas.

A modell játékra is kiválóan alkalmas

Az integrált audio rendszere viszont csalódást okozott. Hanghibákat nem produkált, és a hangerő is megfelelő, és a modell elméletileg rendelkezik beépített mélynyomóval is, azonban ebből semmit sem érzékelni. A basszusok tehát gyakorlatilag hallhatatlanok, és ebből fakadóan a végeredmény fájóan steril, élettelen, művi lesz. Ez általános probléma a mai magasabb kategóriás televízióknál, hiszen a vékony készülékházakban nincs elég hely a megfelelő méretű hangszórókamrának, azonban a Philips OLED807 lefelé lóg ki egy kicsit a mezőnyből.

Szóval aki moziszerű, dinamikus, gazdag megszólalásra vágyik, annak muszáj lesz bevetnie egy jobb külső hangrendszert is.

Megéri?

A megjelenését alapvetően meghatározza az Ambilight, azaz a fényglória, de akkor sincs oka szégyenkezésre, ha ki van kapcsolva. A krómozott talp nagyon jól passzol az éjfekete, hatalmas képernyőhöz, és így az összhatás letisztult, elegáns.

A termék letisztult, minimalista dizájnnal bír

A kijelző ráadásul forgatható, ami manapság kifejezetten ritkaságnak számít, pedig igen hasznos lehet. A Philips OLED807 nálam járt, 65 inches változata jelenleg közel 600 000 forintba kerül.

Ezzel teljesen egy ligában van a hasonló képminőséget produkáló, ugyanilyen méretű vetélytársaival, tehát a nagy extrának számító Ambilight nem dobta meg az árát radikálisan.

A hang minősége lehetne egy picit jobb, de ezt azért vidáman túl lehet élni, mint ahogy azt is, hogy az Android TV okostévé platform nagyon messze van még mindig a tökéletestől. Mindent mérlegre téve ki lehet jelenteni, hogy a Philips OLED807 egy nagyon jó kis tv, amely nem olcsó, de túlárazottnak nem lehet nevezni, ennyit bőven megér.

The post Megér hatszázezer forintot egy tv, ami körül mágikus fénygömb dereng? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés